Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planck hyllas för sina kultur-kvällar

/
  • – Kulturen är en av de viktiga byggstenarna för att en stad ska bli framgångsrik. Vi tycker att det är fantastiskt att Gävle kommun får ha entusiaster som du, sa Lennart Ahlenius när han överräckte Kristdemokraternas vitsippspris till Brita Planck i går.

86 år gammal har Brita Planck snart planerat klart den 14:e säsongens kulturkvällar på Engeltofta.
I går fick hon Kristdemokraternas Vitsippspris för att ”på ett enastående sätt lyft fram kulturen i Gävle”.

Annons

Brita Planck kommer till prisutdelningen med kryckor. Hon berättar att den ett och ett halvt år gamla höftledsfrakturen är färdigläkt.

– Då behagade muskelfästena att inflammera sig. Så det är ganska smärtsamt, säger hon.

Hon pratar så där. Alltid nära till en humoristisk knorr.

Under sitt tacktal berättade hon till exempel om hur det gick till när miniatyrsällskapet i Stockholm ringde och frågade om de fick komma och titta på hennes välkända dockskåp. Hon frågade instinktivt om de ville ha kaffe när de kom och insåg sedan sin blunder. De var 20 personer.

– Då tog jag fram mockakopparna och gjorde smörgåsar stora som femkronor. Det var ju ändå miniatyrsällskapet, säger hon.

Fikat gjorde naturligtvis succé. Liksom hennes omtyckta kulturkvällar på Engeltofta gör år efter år.

I sommar är det alltså dags för den fjortonde säsongen. 22 av 24 planerade kvällar är redan klara, berättar Brita Planck.

Allt började med att hon fick ett sommarprogram i brevlådan och insåg att det inte fanns ett enda kulturarrangemang i hela Gästrikland.

– Jag blev förbannad, och det är faktiskt inte ofta jag blir det, men jag blev helt ursinnig, säger hon.

Hon bestämde sig för att försöka göra något. Resten är historia.

”Kulturkvällarna på Engeltofta som hon arrangerat har hon lyckats göra till minnesrika och oförglömliga stunder för oss allt för ofta alltför stressade människor” står det i motiveringen.

Mer läsning

Annons