Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planen: bilfritt i centrala Gävle

/

Bilfritt förbi Rådhuset under rusningstid och en total ombyggnad av Slottstorget. Så vill den politiska majoriteten i Gävle förändra centrum, erfar GD.

Annons

Klockan tio i på onsdag förmiddag har kommunalråden för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kallat till presskonferens för att presentera det nya förslaget till centrumplan för Gävle.

I september 2012 presenterades det första förslaget. Den drygt 70 sidor långa planen innehöll flera alternativa idéer till hur stadskärnan skulle kunna utvecklas.

Huvudsakligen handlade det om att skapa ett park- och torgrum med kulturfokus på Slottstorget framför biblioteket och att göra Gavleån mer tillgänglig med hjälp av bryggor och gångstråk.

Men det som väckte livligast debatt var förslaget att stänga av Rådhusesplanaden mellan Norra Strandgatan och Nygatan för biltrafik. Snart genomfördes en testavstängning som fick kritik för att vara dåligt planerad och förankrad. Försöket fick avbrytas i förtid.

Enligt alliansoppositionen innehåller det nya förslaget en kompromiss. Gatorna förbi Rådhuset ska vara bilfria – men bara under vissa tider då det råder rusningstrafik. Det ska underlätta för busstrafiken.

När det gäller Slottstorget föreslås precis som tidigare att Södra Kungsgatans körfil i sydlig riktning framför biblioteket ska tas bort för att göra plats för det nya park- och torgrummet. I stället ska det andra körfältet bli dubbelriktat. Bussarna ska tillåtas att snedda över delar av Slottstorget där en ny bussfil ska anläggas.

Alliansoppositionens företrädare i Gävle säger att de motsätter sig förändringarna.

– Vi tror att en avstängning för biltrafik på vissa tider kommer att korka igen kringlederna, säger oppositionsrådet Per-Åke Fredriksson, FP.

Oppositionsrådet Lili André, KD, lyfter fram att många handlare känner oro för att en trafikavstängning ska drabba deras affärsverksamhet negativt.

– Så länge handlarna känner att det inte bär sig och överväger att flytta sin verksamhet så har vi inte lyckats skapa ett tillräckligt attraktivt centrum, säger hon.

Under ett par månader fick allmänheten tycka till om det förra förslaget till centrumplan. Ett stort antal synpunkter kom in.

Nu har synpunkterna sammanställts och utifrån det har politiker och tjänstemän arbetat fram det nya förslaget som alltså ska presenteras på onsdagen.

Allmänheten kommer sedan få tycka till om förslaget fram till den 3 mars. I slutänden ska centrumplanen godkännas politiskt av både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

I förslaget som presenteras på onsdagen kommer det att finnas en tidsplan för när alla förändringar i centrum ska genomföras.

Mer läsning

Annons