Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plats för många skratt

/
  • Foto: MARIANNE LUNDQVIST Hett möte.  Splitvedskvinnorna hade låg status. Något som Beda (Britt-Marie Löfqvist) och Lisa (Louise Larsson) får erfara, när överheten i form av landsfiskal Wirén (Tommy Alftberg) kommer på besök.

HAMRÅNGE
I lördags var det premiär för årets uppsättning av Christian Löfs Splitved vid Ådala friluftsteater i Norrsundet.

Annons
Änen gång får publiken möta Beda, Lisa, Anna, Karin och Britta i deras kamp för brödfödan, men också mot överhet, dubbelmoral och förtryck.,
Sammanhållning och gemenskapvar en nödvändighet för att klara vardagen.

Jobbade på skutor
Teatern återger historien som den var för de kvinnor som tjänade sitt uppehälle på splitvedsskutorna i Norrsundets hamn under tidigt 1900-tal, men med sin blandning av humor ochhärliga jargong bland kvinnornablir den också en lustfylld underhållning som ger plats för många skratt.

Svavelosande
Svordomarna duggar tätt, när moralens väktare från Vita Bandet försöker nästla sig in och de räds inte heller självaste landsfiskalen, när han kommer med sina fördömanden.
Övertygande spelar Louise Larsson rollen som unga Lisa med sin innerliga önskan om en bättre och ljusare framtid, bort från hunger och fattigdom, orättvisor och hopplöshet.
Och härligt "käftar" Karin och Britta, alias Eva Sundqvist och Marianne Hjelm med både varann och andra.

Rått men hjärtligt
Oftast inte alls så illa menat för en underton av värme och gemenskap finns där hela tiden, även om tungorna är ordentligt vassa.
Som det säkerligen också var.
Kanske blir det svårt att upprepa fjolårets publiksuccé för det var glest i bänkraderna - åtminstone på premiären i lördags..
Synd, för splitvedskvinnorna och deras värld är en angenäm bekantskap ur många synvinklar och vi får hoppas att publiken hittar dit under de sex föreställningar som nu återstår.

Pia står för regin
Pia Löfgren har regisserat och i övriga roller syns Britt-Marie Löfqvist, Petra Murén, Linnéa Löf, Annica Hjelm, Yvonne Larsson, Petter Zerpe, Tommy Alftberg, Bo Silén, Leif Löfgren, Stig Löf och Ronnie Bäcklin.

MARIANNE LUNDQUIST

Mer läsning

Annons