Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plats på sjukhusettrots kräksjukan

Vinterkräksjukan härjar återigen på Gävle sjukhus. Men trots det är vårdplatsläget bättre än på mycket länge.
– Vi har inga överbeläggningar och det är sällsynt, säger Lars-Göran Holtby, chefläkare vid Division Operation.

Annons

På grund av vinterkräksjukan har Gävle sjukhus tvingats stoppa intagningen av patienter vid flera avdelningar under veckan. Bland annat har hjärtsjukvården och njursjukvården berörts. Besöksförbud har också införts vid vissa avdelningar.

Trots detta har det gått att i de flesta fall ordna vårdplats åt de patienter som behövt. I går morse fanns totalt sett inga överbeläggningar på sjukhuset och det är ovanligt.

– Det är något vi inte upplevt på länge, säger Lars-Göran Holtby.

Det ”normala” är att sjukhuset har 15–40 patienter för många inlagda. De senaste veckorna har, som GD tidigare berättat, varit extra krisartade med överbeläggningar på uppemot 60 patienter.

Att situationen nu ljusnat beror till stor del på att många färdigbehandlade patienter kunnat skrivas ut. I förra veckan låg över 40 sådana patienter kvar på sjukhuset i väntan på att de skulle beredas plats inom kommunernas äldreomsorg.

Nu har kommunerna med olika insatser lyckats få hem de flesta av dessa patienter och det innebär en stor lättnad för sjukhuset.

– Vi hoppas att landstinget och kommunerna ska kunna komma fram till en långsiktig strategi så att man kan undvika sådana här toppar i fortsättningen, säger Lars-Göran Holtby.

Hur länge det stabila läget kommer att råda är det ingen som vet.

– Vi får njuta av den dag som är och hoppas att det här ingjuter lite mod i alla som arbetar här, säger Lars-Göran Holtby.

Mer läsning

Annons