Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Platsproblemen fortsätter

Stängningen av halva Bomhusgården späder på platsproblemen på länssjukhuset.
- Det är lite hårdare än förra sommaren, det är min personliga åsikt, säger Kristina Andersson, sjuksköterska och vårdplatskoordinator på länssjukhuset.

Annons
GÄVLE


Hon säger att det finns platser på kirurgen, men inte på medicin där de behövs.
En förklaring är att Omvårdnad stängt hälften av Bomhusgårdens 79 platser för att spara pengar. Det innebär att 40 korttidsplatser försvunnit.
Alternativen är numera, även om patienten behöver mycket omvårdnad, att åka hem och få hemtjänsthjälp eller till en lägenhet på ett äldreboende.
Kristina Andersson säger att hon undrar om hemtjänsten är förberedd för uppgiften.
- Men det är min personliga åsikt, säger hon.
Anita Svensson, chef för Omvårdnad, säger att hemtjänsten hittills klarar att sätta in de resurser som behövs till personer med stora omvårdnadsbehov. Någon gång har det hänt att de inte klarat det inom ett dygn och då har personen fått stanna kvar lite på sjukhuset.

Neddragningen märks
Hon menar att situationen inte är ny. De som skrivs ut är sedan länge i behov av mycket hjälp när de kommer hem. Hon håller med om att neddragningen på Bomhusgården märks.
- Upplevelsen från handläggarna är att det är tuffare än förra sommaren.
Ändå tycker hon att avvecklingen av korttidsplatserna gått förvånansvärt bra. Det har inte varit någon stor efterfrågan.
- Och vi har skärpt upp bedömningarna utifrån beslutet att minska korttidsplatserna.
Någon lång kö till särskilt boende har det inte blivit. Runt fem personer köar till en plats i demensboende och lika många till ett somatiskt boende, och det finns lediga platser.

Ny lag
Sjukvården har den här sommaren fått större ansvar för patienterna genom en ny lag som säger att ingen får skrivas ut förrän läkaren ser att den fortsatta vården är ordnad.
- Det är heller inte lätt, säger Kristina Andersson.
Hon uppskattar att det varje dygn finns i genomsnitt tio utskrivningsklara patienter som väntar på att få åka hem till sin kommun.
För lika många håller sjukhuset på att ordna med den fortsatta vården.
ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge_gd.se

Mer läsning

Annons