Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plomberad brunn öppnas

/

Det var inte kommunen som plomberade brunnen i Hedesunda.
Nu visar det sig att hela tilltaget var ett misstag – av vägföreningen.

Annons

GD berättade på onsdagen om det asfalterade brunnslocket i Hedesunda. Det var Ingemar Sundström, som bor i närheten som uppmärksammade när brunnen förstördes i början av 2014.

– Det var vid sista snöröjningen förra året som plogbilen körde sönder locket. Järnringen som locket ligger på slängde de bara åt sidan.

I mars i år svämmade även brunnen på hans gård över, och när Sitab kom för att rensa brunnen på gatan drog de upp delar från det trasiga locket. Vattnet sjönk undan direkt, berättar Ingemar Sundström.

– Killen som rensade brunnen sade att det var tur att han fixade det här, annars hade hela min källare kunnat svämma över.

Men väntan på ett nytt brunnslock tog tid. Närmare bestämt över ett år och när det sedan åtgärdades gjordes det på ett definitivt sätt: locket asfalterades helt enkelt över.

– Hur tänker kommunen om det blir stopp igen? undrade Ingemar och menar att det blir svårt att rensa brunnen när locket är asfalterat.

Det var dock inte kommunen som låg bakom ingreppet. Brunnar sköts av Gästrike vatten, men det var inte heller de som hade asfalterat.

Efter några rundringningar av Bengt Falk, VA-ingenjör Gästrike vatten, har nu frågetecknen rätts ut.

– Jag pratade med vägföreningens ordförande. De trodde nog att det var en skada och asfalterade över den. Men nu går vi dit och tar bort asfalten och sätter dit ett nytt brunnslock.

När allt är klart måste även någon betala, menar Bengt Falk.

– Någonstans har någon gjort en skada på brunnen. Så det blir den som har haft sönder den som får stå för kostnaden.

Mer läsning

Annons