Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plus vart fjärde år räcker

GÄSTRIKLAND
Regeringen vill ändra balanskravet som ligger på kommunerna och landstingen. I stället för att som nu kräva plus i ekonomin varje år så får man fyra år på sig att jämna ut underskotten, enligt ett förslag.

Annons
Enligt Sydsvenska Dagbladet ska regeringen lägga fram lagändringen i april och riksdagen ta ställning i höst. Sedan kan det börja gälla från årsskiftet.
Sandvikens kommunalråd Stefan Hedin, s, ser risker med förslaget. Om man får mer tid på sig så kan det leda till att politikerna inte tar tag i ekonomin i tid. Utan pressen så kan det bli förödande resultat.

Framtidsproblem
- Varje generation måste betala för sin egen verksamhet. Annars skjuter vi fram problemen till våra barn, menar han.
Även Gävles kommunalråd Carina Blank, s, betonar att man måste ha kontroll på ekonomin hela tiden även om balanskravet mildras.
Båda två tycker ändå att det finns fördelar med förslaget, som förre inrikesministern Jörgen Andersson står bakom. Med mera tid kan man slippa göra drastiska nedskärningar som ger vinster på kort sikt men förluster på lång sikt.
- Man hinner sitta ner och tänka efter, säger Carina Blank.
En som tycker förslaget låter riktigt bra är Ockelbos kommunalråd Staffan Nordqvist, s. I hans kommun känner man väl piskan som balanskravet innebär.

Längre bromssträcka
I början av veckan klubbades besparingar på elva miljoner kronor den kommande tiden. Ockelbo har haft svårt att klara balanskravet i flera år och behöver en längre bromssträcka, tycker han.
Som det ser ut nu så måste man ta igen ett års underskott under nästa år. Något som både Ockelbo och Älvkarleby brottas med på grund av fjolårets minustal.

Godkända orsaker
I Gävle gick man med ett knappt överskott, medan Hofors och Sandviken klarade sig riktigt bra.
Med det nya förslaget ska man klara av att få balans över en fyraårsperiod, som de politiska mandatperioderna. Klarar man inte det måste det tas igen under det femte året. Godkända orsaker till att gå back är befolkningsminskning, stora engångskostnader för att spara på längre sikt och större åtgärder för att strukturera om verksamheten.

Mer läsning

Annons