Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pojkar fick hjälp att bli vänner

GÄVLE
En kväll i september kom tioåriga Joel hem och var ledsen. Han hade fått stryk av en två år äldre kille. Joels mamma, Mariana, blev naturligtvis både förtvivlad och arg.

Annons
Nu har det gått några månader. Pojkarnas mammor har träffats och pratat och pojkarna är, om inte vänner, så i alla fall inte osams. Men vägen dit var inte spikrak.
- Joel kom hem och berättade att de lekt när några pojkar kom fram och var dumma mot honom, berättar Mariana.
Exakt vad som hände vill ingen av de inblandade berätta och det har egentligen ingen betydelse. Joel mådde dåligt, var ledsen och rädd.
- Jag ringde soc via 112, berättar Mariana.
Mariana ville markera att det som hänt var fel och hon visste inte vart hon annars skulle ha vänt sig.

Soc lämnade ut nummer
- Två månader senare ringde en arg mamma. Hon hade fått mitt telefonnummer från soc och en anmälan på sin pojke.
Mariana är fortfarande upprörd över att socialtjänsten lämnade ut hennes telefonnummer och det dessutom till fel person. Fel pojke hade blivit utpekad!
Men en anmälan hade även skickats hem till Lydia och nu var det rätt pojkes mamma.
- Jag blev upprörd och ville veta vem som anmält min son, säger Lydia.
Hon visste ingenting om vad som hänt. Hennes son, tolvårige Florijan, hade inget sagt. När brevet från soc kom i november hade han lagt händelsen bakom sig och glömt det hela. Inte förrän han fick se Joel på en bild i skolkatalogen kom han ihåg.
- Joel hade bråkat med min lillebror, berättar Florijan och tittar i golvet.

Mådde dåligt
Som så ofta på pojkars vis gick det överstyr. Florijan ville skydda lillebror och i stället för att prata om saken försökte han lösa konflikten genom handgripligheter.
Vad göra? Nu fanns det två mammor som mådde dåligt och två pojkar som också mådde dåligt.
- I brevet från soc fanns en broschyr om medlingscentrum så jag ringde dit, berättar Lydia.
Mariana visste vem Florijan var till utseendet men hade dragit sig för att ringa. Lydia ville inte heller ringa till Joels familj.
De var båda rädda för hårda ord och kanske språkförbistringar. Men via Anna Wikfeldt och Artan Dhiblawe på Gävle medlingscentrum fick de hjälp. Först besökte de familjerna i deras respektive hem och senare träffade Anna och Artan de båda mammorna.
- Jag förstår Mariana som anmälde det här. Jag skulle ha gjort samma sak själv, säger Lydia.
Hon berättar att Florijan en gång blev illa slagen av en betydligt äldre kille. Då visste inte Lydia att medlingscentrum fanns och hon försökte själv reda upp situationen genom att ringa den äldre pojkens familj men det slutade med personliga påhopp och hårda ord. Någon lösning på konflikten blev det inte.

Möttes igen
För ett par veckor sedan träffades Joel och Florijan för första gången sedan händelsen i september. De kunde prata ut om det som varit och Florijan kunde be om ursäkt och berätta att han ångrade sig. Joel har kunnat lägga händelsen bakom sig och behöver inte känna sig rädd.
- Det kändes bra att träffa Joel. Vi är inte arga på varandra. Men vi skulle ha träffats tidigare, nu har det gått så lång tid, säger Florijan.
Även mammorna är kritiska till att det tog så lång tid innan medlingscentrum fick anmälan men känner sig ändå nöjda med resultatet.
- Pojkarna lyssnade på varandra och förstod. Vi försökte komma fram till att de ska vara vänner, säger Anna Wikfeldt.
Dessutom vet pojkarna att deras mammor nu känner varandra och kan ta kontakt om något ytterligare skulle hända.

Slagsmål
- Det är ofta infekterat när det gäller ens egna barn. Det har till och med hänt att mammorna slagits. Vi hade ett sånt fall men de kom till slut överens om att lämna varandra ifred.
Anna Wikfeldt berättar också att medlingscentrum medlat mellan två flickor i åttonde klass som trakasserade varandra. Den ena bad om förlåtelse och efter det har flickorna kunnat umgås.
- Det är bra att ta ned en sån här sak på rätt plan och viktigt för barnen att det följs upp. Ingen får göra så varken mot Joel eller Florijan så det är bra att vi kunnat lösa det här utan socialtjänsten, säger Mariana.
Medlingscentrum kommer att utbilda elever i medling och konflikthantering, medkompisar. De har redan provat på Sätra och nästa steg blir att utbilda fritidspedagoger som i sin tur får utbilda nya elever.


MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas_gd.se

Mer läsning

Annons