Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polhem plantskola för poliser

/
  • BMålet är att bli polis. eatrice Karlsson, Niklas Mai, Sara Ollas, Anna Lindqvist och Mathilda Hansebocke går omvårdnadsprogrammet på Polhemskolan och den nya inriktningen ”skydd och säkerhet”.

Den nya inriktningen ”skydd och säkerhet” på Polhemsskolans omvårdnadsprogram får högsta betyg av sina elever. Den bidrar även till att antalet sökande till Omvårdnadsprogrammet har ökat med 16 procent.

Annons

På Polhemsskolans hemsida står det att inriktningen ”skydd och säkerhet” passar den som är intresserad av ett arbete inom kriminalvården, bevakningsbranschen eller vill studera vidare på polishögskolan. Det sistnämnda verkar ha lockat flest elever e i höstas.

GD träffade Beatrice Karlsson, Sara Ollas, Mathilda Hansebocke, Anna Lindqvist och Niklas Mai. Samtliga läser på den nya inriktningen med målet att bli polis.

– Jag ska göra lumpen efter skolan, det är en bra referens. Sedan ska jag söka polishögskolan, säger Niklas Mai. Alla tjejer utom Beatrice Karlsson håller med.

– Jag hade tänkt göra lumpen men det ökar inte chanserna att komma in på polishögskolan, säger hon.

En livlig diskussion bryter ut mellan eleverna som pratar om att livserfarenheter väger lika tungt som bra betyg och hur lumpen lär en disciplin och att arbeta hårt.

De är 18 elever i klassen och Inga-Lill Nylén, programledare, hoppas och tror att det kan bli fler än en klass nästa år. 55 elever sökte till omvårdnadsprogrammet 2007. När den nya inriktningen startade i höstas hade antalet sökande ökat med 16 procent.

– Vi tror det har med ”skydd och säkerhet” att göra, säger Nylén.

Under det första året har eleverna gjort studiebesök på Säters psykavdelning, varit på brandstationen och springa på löpband med brandmännens utrustning, som väger 20 kilo och varit hos Securitas.

– Vakterna klädde ut sig till inbrottstjuvar sedan skulle vi gripa dem. Vi fick använda handfängsel och batong, det var coolt, tycker Niklas Mai.

– De fyllde också ett rum med rök och sen skulle vi hämta dockor där, säger Sara Ollas.

Eleverna har just haft praktik i fem veckor. De har varit på allt från särskilt boende för psykiskt sjuka till barnkliniken på sjukhuset.

Helst vill de vara hos polisen men de tar inte emot praktikanter och hos Securitas måste man ha fyllt 20 år.

– Vi har även praktik i trean och när man fyllt 18 får är det okej att praktisera hos räddningstjänsten, säger Anna Lindqvist.

Alla fem hoppas på en plats där nästa år.

Skillnaden från att gå de andra två inriktningarna är stor tycker alla. De har många föreläsningar som inriktade direkt på deras intressen och de har fått ”roligare” ämnen på schemat.

– Psykologi är intressant men rättskunskapen är sådär, säger Niklas Mai och får mothugg direkt av de fyra tjejerna.

– Nä, rättskunskapen är roligast, säger Mathilda Hansebocke.

De har mer idrott på schemat än övriga elever på omvårdnadsprogrammet. Tjejerna har gått en kurs i feministiskt självförsvar och hela klassen har haft judo och boxning på schemat.

– Vi har jättekul och är så nöjda med vår utbildning, säger Sara Ollas.

Mer läsning

Annons