Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis lämnar förtroendeuppdrag

/
  • Arkivbild: ANNAKARIN BJÖRNSTÖRM Torbjörn Tomtlund lämnar alla sina fackliga uppdrag inom polisen.

GÄVLETorbjörn Tomtlund lämnar alla sina fackliga uppdrag inom polisen med omedelbar verkan.

Annons
Anledningen är missnöje efter det möte som hölls med högsta polisledningen i torsdags.
I ett brev till alla fackliga ordförande i länet skriver han följande:
"För att ha någon självkänsla, stolthet och heder i behåll avsäger jag mig samtliga fackliga förtroendeuppdrag både regionalt och lokalt med omedelbar verkan. Jag ber de medlemmar som räknat med mig framöver om ursäkt, men jag har mått så dåligt av den senaste tidens händelser att jag måste tänka på mig själv i första hand. Jag hoppas på förståelse i mitt beslut.
Torbjörn Tomtlund"

Bakgrund:
I torsdags hölls ett möte mellan polisledningen i länet och de fackliga företrädarna. Två huvudsakliga skäl låg bakom mötet:
Dels en radiodebatt mellan Arbetarbladets kriminalreporter Tord Westlund och länspolismästare Ulf Möller där Möllers förtroende bland poliserna ifrågasattes.
Dels frågan om vad Ulf Möller egentligen sagt vid ett befälsmöte i Kilafors, där han anklagas för att ha förespråkat att poliser som inte samarbetar i den nya organisationen ska frysas ut.
Innan torsdagens möte hade Ulf Möller deklarerat att han tänkte avgå om han inte hade fackets förtroende.

Ingen omröstning
Men på mötet kom aldrig någon förtroendeomröstning upp. I stället diskuterades frågan om Möller var en översittare.
-Det var en direkt fråga från länspolismästaren om vi såg honom som en översittare. Vilket vi inte ansåg, men vi konstaterade samtidigt att vi har arbetstagare som uppfattar vissa beslut som översitteri, säger Johan Månsson, samordnande skyddsombud för Polisförbundet Gävleborg.
Enligt vad GD erfar finns det inom polisförbundet flera medlemmar som gärna skulle ha sett en förtroendeomröstning mot polismästaren, men som inte vill sticka ut hakan av personliga skäl.
I stället gällde alltså torsdagens omröstning om Möller som person var en översittare.
-Hade det varit en förtroendefråga i stort hade vi blivit tvungna att fråga medlemmarna. Är det så att vi har arbetstagare som inte känner förtroende, då får vi ta ställning till det då, säger Johan Månsson.
Ulf Möller tog resultatet efter torsdagens möte som ett bevis på fortsatt förtroende, vilket han berättade i ett pressmeddelande.
"Jag har fått de svar jag önskade för att kunna stanna kvar som länspolismästare." skrev han då.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons