Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisanställd häktad misstänkt för våldtäkt

/

(Uppdaterad version) En polisman är på sannolika skäl misstänkt för att ha våldtagit en kvinna i Sandviken. Under onsdagen häktades han mot sitt nekande.

Annons

Den misstänkta våldtäkten ska ha ägt rum i Sandviken den 26 mars.
Under måndagen hämtades polismannen in till ett förhör som varade i cirka 40 minuter – sedan anhölls han av chefs- åklagare Pär Lindell vid riksenheten för polismål i Göteborg.

Redan under onsdagen var det dags för häktningsförhandling i tingsrätten. Kraftigt försenad påbörjades den i en annan sal än vad som angivits.
Via telefonlänk från Göteborg begärde Pär Lindell mannen häktad, som på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Dels för att personer ska häktas då de misstänks för brott för vilka minimistraffet inte är lägre än två års fängelse. Dels för mannen, enligt Pär Lindell, riskerar att försvåra utredningen om han släpps fri.
– Han förnekar brott och bestrider häktningsyrkandet, sa Kaj Axlund, mannens advokat.

Dörrarna stängdes. De öppnades först över en timme senare och domare Karl-Johan Cavallin tog till orda.
– Jag förklarar att han ska häktas som på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Åtal ska vara väckt före klockan elva den 26 april, sa domaren och frågade om den misstänkte hade något att tillägga.
– Nej, svarade mannen.

Som alltid när anställda inom polismyndigheten i Gävleborg misstänks för brott så sköts utredningen av internutredare i Västerås, i det här fallet av Roland Nordin. Han och två andra utredare har ansvar för sex län.
Han har jobbat som polis i 40 år, de senaste fyra har han utrett misstänkt brottslighet inom sin egen yrkeskår.
– Jag har haft ett 100-tal internutredningar, säger Roland Nordin, som uttalar sig generellt om sitt jobb och inte om det aktuella fallet.

Hur många har lett till fällande dom?
– Det blir inte så många fällande domar, några få procent får strafföreläggande eller fälls i domstol. Men man kan inte jämföra det här klientelet med yrkesbrottslingar. Det är människor i ett utsatt yrke med en svår uppgift – att handlägga brott. Det är inte konstigt att det förekommer anmälningar.

Det kan inte vara en tacksam uppgift att utreda kolleger?

– Det är inte som med internutredarna i polisfilmerna. Som poliser vet vi att vi har en skyldighet att utreda misstänkta brott.

Mer läsning

Annons