Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisanställda anmälda för dataintrång

GÄVLE Fem anställda vid polismyndigheten i Gävleborgs län har polisanmälts. Misstanken gäller dataintrång i utredningen av mordet på Anna Lindh. De fem som anmälts vet inte själva att de utreds. - Nej. Vi har inte rätt att informera dem, säger Lennart Månsson, rättschef på Gävlepolisen.

Annons
Rikspolisstyrelsen, RPS, har kartlagt samtliga slagningar i polisens interna register med avseende på den först misstänkte 35-åringen och den senare häktade Mijailo Mijailovic. Detta sedan rikspolischefen reagerat mot läckor i den hårdbevakade utredningen av mordet på utrikesministern.

För ungefär två veckor sedan anlände en skrivelse från RPS till Gävlepolisen. Den namngav fem anställda inom myndigheten som hade sökt information om någon av de misstänkta.
Eftersom ett polisdistrikt inte kan utreda sina egna anställda överlämnades ärendet genast till polisen i Västerås. Samtliga misstänkta för dataintrång i Lindh-utredningen ska utredas tillsammans, varför Stockholmspolisens internutredningsavdelning övertog skrivelsen.

Rättschef Lennart Månsson avböjer att kommentera om de fem anmälda personerna är poliser eller civilanställda. Han vill inte berätta om samtliga arbetar i polishuset i Gävle eller i något av de övriga nio närpolisområdena.
- Jag tänker inte svara på några detaljerade frågor. En anmälan innebär inte att man har gjort det som anmälan handlar om. Man vet inte om det funnits anledning att göra slagningar, säger Lennart Månsson.

Anledning kan till exempel ha varit att söka information om den först misstänkte 35-åringen när rikslarm utfärdades.
Troligtvis har ingen vid polismyndigheten i Gävleborg haft utredningsuppdrag i samband med Lindh-utredningen, men att sådana funnits är fullt möjligt.
Cheferna för Gävlepolisens kriminalavdelning och länskriminalens spaningsrotel har sagt att inga utredare på deras rotlar haft anledning att slå fram information om de misstänkta i mordutredningen. Kriminalunderrättelsetjänsten är den rotel som mest sannolikt haft behöriga skäl att söka information, men chefen gick inte att nå i går eftermiddag.
Att de fem personer som anmälan gäller inte fått veta det förklarar Månsson med att ledningen är förhindrad att informera när det pågår en utredning.

Misstankarna, hittills med lägsta prioritet som säger att "man kan anta att brott begåtts", är formellt rubricerade som dataintrång - polisens register omges med sekretess och poliser är förbjudna att söka uppgifter de inte behöver i tjänsten.
Under den kommande veckan planerar åklagare och utredare i Stockholm att inleda ett 40-tal förundersökningar.
- Det kommer att bli ett antal åtal. Många poliser har varit inne och tittat i registren av okynne eller nyfikenhet, säger Per-Erik Bergner, kommissarie vid Stockholmspolisens interna utredningsgrupp.
Sammanlagt gjordes 315 sökningar. Kronoberg, Jämtland, Kalmar och Gotlands län var de enda distrikt där man inte registrerade några sökningar.
Fälls en polisman eller civilanställd för dataintrång är böter den troliga påföljden.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons