Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polischef fångades av trafikkamera

GÄVLEDen 24 juli fastnade chefen för polisens spaningsrotel, Friedrich Vad-Schütt, i en hastighetskontroll.- Det var brådskande tjänsteutövning, säger han till Gefle Dagblad.

Annons
Vad-Schütt gjorde omedelbart en skrivelse där han förklarade sin hastighet med brådskande tjänsteutövning, i vilket fall det är tillåtet för poliser att köra fortare än vad som är skyltat.
Den 19 augusti beslöt statsåklagaren Bengt Kulin i Västerås att lägga ned förundersökningen eftersom det inte fanns anledning att misstänka brott.

Radarbuss
Det var polisens radarbuss som fångade spaningschefen när han körde 41 kilometer i timmen på Södra Centralgatan.
Det är vägen förbi polishusets entré, där bussen enligt uppgift till GD stod parkerad, och den rådande hastighetsbegränsningen är 30 kilometer i timmen.
Friedrich Vad-Schütt färdades i en civil polisbil. När han passerade radarbussen upptäckte han också, tack vare kamerans blixt, att han fotograferades.
Därför gick han omedelbart vid återkomsten till polishuset och "anmälde" sig själv. Samtidigt bestred han det kommande ordningsföreläggandet för fortkörning.
Därmed blev ärendet en fråga för åklagare, som ska utfärda ett strafföreläggande. Om föraren då inte betalar hamnar saken i tingsrätten.

Motiverad hastighet
Nu gick åklagaren på Vad-Schütts linje, att den för höga hastigheten var motiverad av brådskande tjänsteutövning.
En spontan undran är om inte ärendet kunde ha stannat vid att en polis, som kör en omålad polisbil på tjänstetid, kör för fort därför att han har bråttom i tjänsten?
- Vi får inte göra sådana bedömningar själva, säger Ulf Möller, länspolismästare.
Anledningen är att polisens inte får misstänkas för att skydda sina egna.
- Vi ska inte kunna anklagas för att hålla våra egna bakom ryggen, säger Möller.
Därför har nu en hel del resurser ägnats åt att ta reda på om det faktum att spaningschefen körde 41 kilometer i timmen på en 30-sträcka förtjänade en bot eller inte.

Riskerar bli misstänkt
Alla poliser som har bråttom riskerar att bli misstänkta i en förundersökning om radarbussen står på Södra Centralgatan. Enligt en obekräftad uppgift fastnade ytterligare en polis i radarbussens kameralins - det är inte känt om även det ärendet är nedlagt. Bör radarbussen stå utanför polishuset?
- Det har jag inga synpunkter på, säger Ulf Möller.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons