Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen avslog handräckning

GÄVLEHönsen hade redan börjat slaktas i Oslättfors Hönseri. Men Gävlepolisen nekade omedelbar handräckning - ville vänta en vecka.

Annons
Då kunde alla höns, och med dem avgörande bevis på misstänkta brott, ha varit både nackade och undangömda.

- Det kom en begäran om handräckning som jag avslog på grund av brist på personal, säger Bo Sköld, kommissarie och chef för kriminalavdelningen på Gävlepolisen.

- Inställningen verkade vara att det inte är så viktigt med höns, kommenterar Stefan Väänänen, miljöinspektör i Gävle.

Enligt kommissarie Bo Sköld avslogs begäran antingen under tisdagen eller onsdagen i förra veckan. Tanken var att vänta till onsdagen påföljande vecka (läs: idag) då en miljöutredare skulle ha återgått i tjänst.

- Det tyckte jag var lämpligt. Men de nöjde sig inte med det, säger Bo Sköld.

Hjälp från Ockelbo
På fredagen rekvirerade stabschefen Kjell Wiklund, som ska samordna länets resurser, hjälp från Ockelbos närpolisområde varpå handräckning och även husrannsakan genomfördes.

Miljöinspektör Stefan Väänänen är mycket kritisk till hur Gävlepolisen hanterar akuta djurskyddsärenden.

- Hade polisen fått bestämma skulle varenda höna ha varit slaktad och bortforslad innan vi kommit in i hönseriet. Jag tycker att polisens agerande är under all kritik, säger han till Gefle Dagblad.
Bo Sköld berättar vad polisen hade att arbeta med de aktuella dagarna och nämner knivskärningen på Öster, våldtäkter och flera fall av grov kvinnofridskränkning.

Mitt under semestrarna när det är ont om folk.

- Vi är få i vanliga fall men nu är det extremt. Alla anser att deras arbetsuppgifter är viktiga. Men nu är det som det är, säger Bo Sköld.

Djurskyddsinspektör Mona Rönning och miljöinspektör Stefan Väänänen kontaktade polisen redan på tisdagen för att få handräckning på torsdagen så att de kunde ta sig in i hönseriet där de befarade att det fanns höns, trots att ägarna förnekade det.

Trots att de inte fått hjälp från polisen åkte de tidigt på fredagsmorgonen på vinst och förlust upp till Oslättfors.

- Vi hoppades att det skulle vara någon i hönseriet och plocka ägg så att vi kunde ta oss in på det sättet. Men det var låst, säger Stefan Väänänen.

- Då var vi på väg att ge upp. Som en sista utväg kontaktade vi länsveterinär Margareta Steen, och hon lyckades till slut få polisen att skicka ut en polisman som kunde ge oss handräckning.

Nyslaktade hönor
Den polis som till slut kom till Oslättfors var Sven-Olof Åberg från Ockelbopolisen. I hönseriet hittades 19 säckar med nyslaktade hönor på golvet i packrummet.

I burarna fanns fortfarande 960 levande hönor kvar.

- Vi var jätteglada att det överhuvudtaget kom någon. Hade vi inte fått handräckning så skulle alla hönsen ha varit döda vid det här laget, säger Stefan Väänänen.

Om hönsen hunnit flyttas hade det fått direkt återverkan på möjligheten att utreda misstankarna om miljöbrott.

- Det blir effekten. Då kunde ägarna ha sagt att de aldrig haft några höns, säger miljöåklagare Micael Dahlberg i en kommentar.

Fem döda hönor har skickats till Statens Veterinärmedcinska anstalt i Uppsala och ska obduceras.

INGEGERD SÖRGARD
MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons