Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen bjuder på andra bullar

/
  • Citypolisen ska i fortsättningen inte bara skriva ut böter när någon gör något olagligt utan också kunna dela ut ett tackkort när någon gör en god insats.

Hjälp en medmänniska på stan och få en fika eller biobiljett av polisen.
Citypoliserna blir först i Sverige med att dela ut ”tackböter” som en del i det förebyggande arbetet.

Annons

De tre citypoliserna Peter Wengrud, Tony Persson och Nils Andersson vill med Big:s hjälp kunna tacka alla som gör något för andra på stan, bidra till att fler engagerar sig och samtidigt förändra bilden av polisen.

De ska i fortsättningen inte bara skriva ut böter när någon gör något olagligt, som att kissa i en port, utan också kunna dela ut ett tackkort när någon gör en god insats, till exempel att ringa efter polisen vid ett bråk eller stanna och hjälpa en full människa som ligger på gatan.

– Det görs många bra saker på stan av människor för andra människor, säger Tony Persson.

Men förutom att tacka dem vill de att fler ska engagera sig. De tycker att det är alltför vanligt att många bara går förbi en påverkad eller slagen människa på marken. På sikt hoppas de att vi ska börja bry oss om varandra mer.

Tackkorten ska delas ut direkt, med ett presentkort på till exempel bad, bio, bowling eller fika. Peter Wengrud ser det som ett sätt att uppmuntra civilkurage.

Idén fick de från Kanada i samband med att en ridande polis föreläste för dem och berättade att de tycker att positiv bötfällning, som översättningen lyder, funkar bra. Det blir också ett sätt att förändra bilden av att polisen bara kommer och agerar när något elände hänt. Vad de tre citypoliserna vet så blir de först i landet med tackböter.

Big, brottsförebyggarna i Gävle, ska ordna presentkorten. Thed Stjerneklev säger att det finns intresse för att bidra till sådana här saker och tror inte att det blir några problem att hitta sponsorer. Big kan också gå in med pengar.

Våld är fortfarande det största problemet i centrum, även om misshandelsfallen har minskat.

Citypoliserna har som uppgift att stävja våld på offentliga platser, men eftersom de bara kan vara ute varannan helg hoppas de att deras kollegor ska vara med i arbetet med tackböterna.

När böterna ska delas ut avgör poliserna, men de vill gärna att Gävleborna hör av sig med förslag. Att hjälpa en full bästis hem belönas inte med ett tackkort, men att komma senare till festen eller diskot för att du tagit hand om någon du inte är kompis med kan belönas.

De kommer att vara restriktiva i början för att det inte ska uppfattas som att de står på torget och delar ut presentkort säger Peter Wengrud. Inte heller är det meningen att man med fara för sig själv ska gå in och försöka avbryta slagsmål.

– Vi vill inte att folk ska börja springa runt i slängkappa och jaga belöningar. Det kan räcka med att man ringer polisen.

Mer läsning

Annons