Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen ekobrottslingar på spåren

GÄVLEFyra gävlebor är häktade misstänkta för inblandning i en härva av svartarbete och luftfakturor som i det här skedet av utredningen beräknas ha omsatt 13 miljoner.

Annons
Kvartetten står eller har stått bakom två företag, vi kallar dem Bolag A och Bolag B.
På måndagen hålls ett strategimöte där åklagare, skatteutredare och polisens ekobrottsutredare kommer att delta och bestämma hur utredningen ska drivas vidare.
En 32-årig gävlebo häktades av Gävle tingsrätt under fredagen, misstänkt för medhjälp till grovt skattebrott.
I Linköping är en 35-årig man, skriven i Gävle, redan häktad för misstankar om ekonomisk brottslighet på orten - till anklagelserna kommer att läggas misstankar för inblandning i Gävlehärvan.
Dessa två ska stå bakom Gävleföretaget Bolag A.
I Stockholms tingsrätt häktades samtidigt två 36-åriga gävlebor, även dessa män som misstänkta för grovt skattebrott.
Dessa två står bakom Bolag B.
Så här tror att åklagare och polis att svindleriet har gått till, enligt säkra uppgifter till Gefle Dagblad - det ska framhållas att det bara är ett misstänkt scenario till dess domstolarna sagt sitt.

Luftfakturor
Företaget i Gävle, Bolag A, har haft som verksamhet att skicka fakturor på beställning, så kallade luftfakturor. Behovet av sådana fakturor fanns bland annat hos det stockholmsföretag som drivs av två gävlebor, Bolag B, eftersom deras egna jobbare arbetat svart.
Bolag A har skickat fakturor för jobbarna, för att "täcka upp". "Fakturatjänsten" har skett mot överenskommen ersättning.
Bolag A påstås även ha tillhandahållit jobbare som fått betalning svart. Inga eller för små momsinbetalningar till skattemyndigheten har gjorts.
Bolag A:s operationer sedan mars 2001 fram till i dag, tillsammans med Bolag B under fem månader i år, beräknas ha omsatt minst 13 miljoner.
35-åringen var från början delaktig i Bolag A:s verksamhet, har tecknat postgiro och bankkonto, och misstänks ha "kvitterat ut en och annan miljon" som en källa beskriver honom. För övrigt har han nyligen avtjänat ett fängelsestraff, gripits av polis utomlands och befinner sig i nuläget bakom lås och bom i Linköping.
Så långt misstankarna.

Nekar till brott
Den i Gävle häktade 32-åringen anser sig själv ha utfört vissa sysslor men på intet vis deltagit, eller varit med- veten om att han deltagit i brottsliga aktiviteter.
Även de bägge männen i Stockholm nekar till brott. Mot dessa tre ska åtal vara väckt den 22 november.
Det är inte känt hur 35-åringen ställer sig till misstankarna eller när och för vad han kommer att åtalas.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons