Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen gjorde husrannsakan

/

GÄVLE
Under torsdagen planerar Gävlepolisen att hålla det som kan bli ett avgörande förhör med den 26-årige man som är misstänkt för grov ekonomisk brottslighet via sitt uthyrningsföretag i Gävle.

Annons
Han kommer att konfronteras med uppgifter att bemanningsföretaget hade åtminstone fem kunder i Gävle.
En firma som hyrde personal från bemanningsföretaget räknas som ett av Gävles större företag.

Svarta löner?
26-åringen ska svara på frågor om det har varit osanna fakturor eller svarta löner. Om bemanningsföretaget byggde sin verksamhet på osanna fakturor kan kundföretagen i Gävle också misstänkas för brott.
Polisen vill dessutom veta vilka kopplingar som finns mellan den anhållne 26-åringen och den gävlebo som har en lägenhet i Andersberg - en lägenhet som också är utdelningsadress för bemanningsföretaget.
I tisdags kväll gjorde Gävlepolisen husrannsakan i Andersberg, utan att göra avgörande fynd.
- Det var tomt, säger Ulf Back, åklagare.
På lägenhetsdörren i Anderberg fanns tidigare en skylt med uthyrningsföretagets namn. När Gefle Dagblad besökta adressen var skylten nedtagen. Lägenheten är enligt uppgift uppsagd.
Polisen har nu preciserat sina misstankar och säger att 26-åringen och kanske andra personer tillgodogjort sig fyra miljoner kronor.
Fortfarande dagen efter att Gävlepolisen gjort ett av sina mer omfattande tillslag i Stockholm - både poliser från ekoroteln och spaningsroteln deltog - är åklagarna Tomas Sandström och Ulf Back förtegna.

Omsatte tio miljoner
Man offentliggör ändå preliminära siffror i utredningen.
- Omsättningen har varit tio miljoner. Med uteblivna momsinbetalningar och svarta löneutbetalningar blir skatteeffekten fyra-fem miljoner, säger Ulf Back.
26-åringen trädde in i bemanningsföretaget som enda ledamot i maj förra året. Omgående flyttades bolaget från Vällingby i Stockholm till Gävle. Enligt Patent- och registreringsverket, PRV, ska bemanningsföretaget "bedriva personaluthyrning, lokalvård och sanering".
Ett samtal till PRV avslöjar att 26-åringen var på väg att lämna det sjunkande skeppet. En anmälan om ändring visar att en ny ägare skulle ta över och att 26-åringen avsade sig uppdraget som ledamot i styrelsen.
Det kan förklara att lägenheten i Andersberg var tom när polisen slog till - den misstänkta verksamheten kan redan ha flyttats.
Flera detaljer om razzian i Stockholm under tisdagen har blivit kända. Man gjorde omfattande beslag av datorer och bokföring. Ett flertal personer hördes om sin inblandning, men ingen utom 26-åringen anhölls.
26-åringen själv har hittills inte sagt mycket. Under det viktiga polisförhöret under torsdagen vill polisen ha svar på vilka som finns bakom 26-åringen. Varför fanns bemanningsföretaget i Gävle och hur känner 26-åringen mannen med lägenhet i Andersberg? Är andra gävlebor inblandade?
26-åringen är hemmahörande i södra Stockholm och är för närvarande åtalad vid Stockholms tingsrätt för tre fall av misstänkta bedrägerier. 26-åringen nekar till alla anklagelser.
Under onsdagen satt 26-åringen anhållen i polishuset i Sandviken. Senast på fredag fattar åklagarna beslut om att begära honom häktad vid tingsrätten i Gävle.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons