Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen hann inte gripa båttjuven

/
  • Stulen båt? I den här båten anlände båttjuven till Sikvik. Nu har den legat där i en vecka. Båttjuven försvann från Sikvik       i en annan båt.

GÄVLE
Förra veckan lyckades en man på samma dag stjäla en båt i Huseliiharen och tre båtar i Sikvik. Polisen stod handfallen och kustbevakningen hann inte dit i tid.

Annons
Nu undrar båtägarna i Sikvik hur detta kunde ske.
- Man undrar ju vad de håller på med, säger Mats Källström, som fick sin båt sönderkörd av båttjuven.
Mannens stöldräd påbörjades tidigt på morgonen torsdagen den 26 juni i Huseliiharens småbåtshamn. Polisen hann precis komma fram för att se hur mannen lämnade Huseliiharen i en stulen båt.
Senare på dagen stal mannen tre båtar i snabb följd i en av Sikviks småbåtshamnar. Han gick först på grund med två båtar innan han lyckades fly i en tredje.
När polisen anlände kunde de bara se på hur mannen för andra gången på samma dag slank ur deras grepp.
Eftersom polisen inte har tillgång till någon båt kunde de inte följa efter mannen.
- Det är klart att det är fruktansvärt frustrerande när vi inte har resurser att följa efter, säger polisens stationsbefäl Kennet Andersson.
När det gäller brott på sjön tar polisen i stället hjälp av kustbevakningen som då kan ingripa med i stort sett samma befogenheter som polisen.
Polisen hade också begärt assistans från kustbevakningen i samband med båtstölden i Huseliiharen. Kustbevakningens båtar befann sig då längre upp längs kusten och hann inte dit.
Fiskaren Thomas Larsson ringde polisen. Enligt honom verkar kommunikationen mellan polisen och kustbevakningen inte ha fungerat och båtägarna är besvikna över att kustbevakningen inte dök upp i tid.
- Jag ringde kustbevakningen två timmar efter att mannen drog iväg med båten och då visste de ingenting, säger Thomas Larsson.
- Vi lever i ett modernt samhälle. Nog borde kommunikationen fungera så pass bra mellan polisen och kustbevakningen att de skulle veta om stölden efter två timmar, säger Mats Källström.
På kustbevakningen i Gävle finns det ingen som kan svara på hur kommunikationen med polisen fungerade den dagen.
Åke Lönnberg som är vakthavande befäl på kustbevakningen påminner om att de patrullerar ett väldigt stort område.
Kustbevakningen eftersökte mannen senare på dagen men utan resultat. Mannen är fortfarande på fri fot och eftersöks av polisen.

DANIEL SIKSJÖ
026-15 96 12

Mer läsning

Annons