Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen klarar budgeten - trots intensiv höst

GÄVLE Mordutredningen i Ockelbo åt upp den öronmärkta miljonen för oförutsedda utgifter. Men polisen behöver ändå inte spara under 2004.

Annons
För Gävlepolisen var hösten intensiv med flera stora utredningar. Tre insatser var av den omfattningen att de fick separata konton. Där bokfördes alla extra utgifter. Främst handlar det om övertid.
Det misstänkta mordet på en ung man i Forsbacka och rånet mot en bensinstation i Ockelbo bedömdes som så resurskrävande att övertiden redovisades separat - 94 000 och 30 000 kronor för respektive insats.
Den riktigt stora utgiftsposten var dock mordutredningen i Ockelbo. Fram till för två dagar sedan har den kostat polisen 575 000 kronor i oförutsedda utgifter, som mest men inte enbart bestod av övertid.

Ändå ska de planerade budgetramarna för det kommande året inte påverkas. Rotlarna ska få använda de pengar som var planerade sedan tidigare.
- Vi har en länsreserv på ungefär en miljon, förklarar Dennis Karlén, redovisningschef vid polisen i Gävleborg.
Den summan avsätts alltså årligen och finns att tillgå för att täcka övertiden som ovillkorligen måste till i inledningsskedet av en stor utredning.
- De här summorna ryms inom den ramen. Det som verkligen kan få kostnaderna att dra iväg är ett spaningsmord, säger Dennis Karlén.
Ett spaningsmord innebär att man saknar en misstänkt mördare, eller att man har misstankar men inte kan styrka dem och därför måste sätta in stora resurser.
Spaningsmord var varken dödsskjutningen i Ockelbo, där två misstänkta greps genast, eller dödsfallet i Forsbacka som överhuvudtaget inte var något mord.

Mats Hedström

Mer läsning

Annons