Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen kraftsamlar mot stöldvåg

GÄVLE
Gävlepolisens nyinrättade stöldkommission fick sina direktiv av förundersökningsledare Torbjörn Säfström under tisdagen.

Annons
Tre utredare ska lösa sammanlagt åtta stölder eller försök till stölder mot gävlebor i deras hem.
Så många är i vart fall hittills anmälda till polisen.
Sex av åtta stölder har drabbat äldre människor. Ett försök till stöld riktades mot en barnfamilj, medan stölden mot familjen Weiss lyckades.
Vid åtminstone två tillfällen har gärningsmannen frågat efter en "Daniel" och vid flera tillfällen knyter ett gemensamt signalement samme gärningsman till brotten.
Enligt beskrivningen är mannen cirka 175 centimeter lång, har varit klädd i beige jacka, haft mörkt kortklippt hår och talat bruten svenska.

Propert utseende
Hans allmänna utseende beskrivs som propert av flera vittnen som sett mannen i närheten av de olika brottsplatserna.
Tjuven har förmodligen känt på dörrhandtag till dess han hittat en olåst dörr. Därefter har han smugit sig in, som hos en barnfamilj där pappan upptäckte honom i hallen varpå han flydde. Eller som skedde hos familjen Weiss, men där tjuven undgick upptäckt.
Hos de äldre personerna, som utsatts för stölder har tjuven uppgett sig komma från hemtjänsten och erbjudit sig att hjälpa till med att bära matvaror eller bett att få låna telefonen.

Bor i Gävle?
Mycket tyder på tjuven har god lokalkännedom och därför bor i Gävle.
- Det finns inget som motsäger det, säger Torbjörn Säfström.
Så har inte varit fallen vid tidigare åldringsbrott i stor skala, som när en telefonbedragarliga härjade förra sommaren. Ligan flyttade sig över landet till dess medlemmarna greps i Stockholm.
Det väcker hopp om en snabb lösning på stöldbrotten - helst innan tjuven hinner slå till igen.
- Prognosen är god att gripa den här personen, konstaterar Rolf Gustavsson, talesman på Gävlepolisen.
Eftersom stölderna skett i hemmen kommer de att betraktas som grova, trots att värdet på de stulna föremålen ibland varit lågt.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons