Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen letar spår på hotbrev

/
  • Hotbrevet till landstingsråden bottnar i ett alltför tillåtande samhällsklimat, det har blivit accepterat att använda landstingspolitiker som en allmän spottkopp, anser finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s. Foto: LEIF JÄDERBERG

GÄVLE Under gårdagen fortsatte polisen att kartlägga personer som hotat politiker och myndighetspersoner. Den tekniska undersökningen av hotbrevet mot landstingsråden var inte klar.

Annons
Sju-åtta poliser medverkade på något sätt i utredningen.
Genom att höra personer som figurerat vid tidigare hot och genom den tekniska undersökningen hoppas polisen kunna gripa en misstänkt.

Uppmärksamheten var stor kring hoten mot främst Ingrid Liljegrääs, s. Just nu finns ett tryck
på polisen att nå ett resultat, eller i vart fall att uttömma alla möjligheter att spåra den skyldige.
Därför arbetade sju till åtta poliser med utredningen i går.
Kommissarie Lennart Styrman leder arbetet.
- Man jämför med tidigare hot. Människor som hotat
myndighetspersoner och politiker, säger han.
Den delen av utredningen sköts av roteln för kriminalunderrättelsetjänst. Men största chansen att spåra hotbrevets avsändare är själva brevet.

Tekniska roteln var inte beredd att lämna ett besked om eventuella fingeravtryck redan under gårdagen.
Arbetet kan även ta längre tid beroende på hur många inom landstinget som hanterat brevet innan polisanmälan gjordes, tre dagar efter att brevet anlände.

För att man ska ha någon som helst nytta av ett fingeravtryck krävs att den misstänkte tidigare haft anledning att lämna fingeravtryck till polisen, eller att han lämnat dem på en brottsplats. Att så har skett är långtifrån säkert.
En analys pågick också kring var de hotade landstingsråden är sårbara. Här handlar det om inplanerade framträdanden, men även säkerheten kring de tre politikernas bostäder diskuterades.
- Vi kommer inte att kommentera någonting kring säkerheten, säger Lennart Styrman.
Sent på eftermiddagen befann sig Ingrid Liljegrääs i polishuset i Gävle, där hon samtalade med en kommissarie i spaningsledningen.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons