Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen redo gå över gränsen

GÄVLEEn länsgemensam kommunikationscentral kan bli polisens framtida sparmodell. Polismyndigheterna i Gävleborg, Dalarna och Uppsala län utreder just nu förutsättningarna för en sådan samordning.

Annons
- Vi måste göra rationaliseringar för att få ekonomin att gå ihop och för att få råd med bättre teknik. För tillfället har vi en balanserad budget men om två år kommer det att vända och gå utför väldigt snabbt, säger Ulf Möller, länspolismästare.

Nya organisationer
Ända sedan början av 90-talet har sparkraven avlöst varandra. Genom att polismyndigheterna inte fått full täckning för löneökningar har rationaliseringarna tvingats fram. Omorganiseringar och samordningar mellan olika distrikt har varit en av de vanligaste åtgärderna.
- När jag började 1992 fanns sex kommunikationscentraler och sex olika myndigheter i länet, i dag är det en.
- Det handlar hela tiden om prioriteringar. Antalet poliser ute på gatorna och som utreder brott måste ställas mot administration, ledning och kommunikation. Det här är en löpande process, säger Ulf Möller.
Huruvida idén är praktiskt genomförbar är fortfarande oklart.
Men om samordningen genomförs kommer poliser som i dag jobbar i kommunikationscentralen att få andra arbetsuppgifter.
- Om det blir en rationalisering innebär det förmodligen att vi får fler poliser som jobbar i produktionen. Så blev det i varje fall när vi gick från sex kommunikationscentraler till en. Hur det blir i det här fallet får förstudien visa, säger Ulf Möller.
Enligt SVT:s regionala nyhetsprogram Gävle-Dala finns även polisdistrikten i Närke, Västmanland och Värmland med i planerna. Utredningen om en gemensam kommunikationscentral ska vara klar i slutet av november.

ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons