Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen ska beslagta ungas alkohol

GÄVLE
På Valborgsmässoafton brukar polisen "höja ribban" - man kommer undan med mer än man gör en vanlig dag.
I år sänker man den och tänker sig att ta spriten från alla som är för unga att dricka men gör det ändå.

Annons
- Det är tanken, säger Peter Wengrud, som kommer att vara stationsbefäl på onsdag.
Sista april klassas tillsammans med skolavslutningen och Cityfesten som en högriskhelg då ett stort antal ungdomar i högstadieåldern dricker alkohol.

Förebyggande arbete
I år ska patrullerna gripa in tidigare på dagen och börja beslagta alkohol från minderåriga redan på förmiddagen.
- Då hoppas vi att det blir bättre senare på dagen, säger Peter Wengrud.
På förmiddagen har polisen vanlig bemanning på patrullerna, för att senare sätta in förstärkningar. Sammanlagt nio polismän från olika enheter på Gävlepolisen arbetar vid sidan av det vanliga skiftet. Åtta tjänstemän från socialtjänsten kommer att finnas på stan med St: Ansgars hus som samlingspunkt. Dit för polisen omhändertagna ungdomar varpå socialtjänsten ringer föräldrarna.

Mindre fylleri

Boulognern har tidigare varit det populäraste tillhållet för de unga firarna. Men fjolårets valborgsmässofirande var relativt lugnt, och överlag tycker sig polisen se mindre ungdomsfylleri på storhelgerna, exempelvis Lucia.
Flera ungdomsgårdar kommer att arrangera lägerresor med övernattning just på sista april. Det garanterat alkoholfria alternativet kommer att locka mellan 150 och 180 ungdomar, rapporterar socialtjänstens ungdomssamordnare Tyrone Holmström.
Både polisen och socialtjänsten framhåller att ungdomarnas beteende på sista april först och främst är en fråga för föräldrarna. Trots det minskar inslaget av vuxna nattvandrare och andra föräldraföreningar.
- Själva fixar vi de inte. Vi måste ha hjälp, säger Rolf Sundquist på polisens ungdomsrotel.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons