Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen ska granskas

/
  • Utredningen av polisen i Gävleborg är en konsekvens av händelserna i Skåne där poliser kallade  invandrarungdomar för rasistiska saker i samband med kravaller i stadsdelen Rosengård i Malmö.
  • Länspolismästare Christina  Forsberg.

Attityderna hos Gävleborgspolisen ska utredas. Men enligt länspolismästare Christina Forsberg är det en slump att myndigheten blev utvald.
– Det finns ingen särskild anledning, säger hon.

Annons

Utredningen ska handla om värdegrund och attitydfrågor och är en konsekvens av händelserna i Skåne där poliser kallade invandrarungdomar för rasistiska saker i samband med en insats i stadsdelen Rosengård i Malmö. Uttalandena fångades på en film som användes som bevis i en rättegång.

I förrgår fick Christina Forsberg frågan från rikspolischefen om Gävleborg vill ingå i utredningen tillsammans med Skåne och Östergötland och hon svarade ja.

– Det ger oss en ännu bättre möjlighet att få bolla de här frågorna.

Några indikationer på att liknande uttalandens har gjorts av poliser här har hon inte.

Enligt Marina Rydholm, personalchef på Rikspolisstyrelsen, blev det så att två andra myndigheter som är olika stora plockades ut slumpvis tillsammans med Skåne.

Charles Westin, pensionerad professor vid Stockholms universitet, ska leda undersökningen på uppdrag av Rikspolisstyrelsen och den beräknas vara klar under hösten.

Mer läsning

Annons