Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens hemliga vapen i brottsbekämpningen

GÄVLE Sedan 1999 har brotten i Gävle ökat med 40 procent. För att bekämpa ökningen måste polisen i hela länet hjälpa till.
En hemlig utredning ska presentera sitt förslag i slutet av januari.

Annons
Brottsligheten i Gävle ökar. Jämför man med hur det var några år tillbaka i tiden ökar den kraftigt.
1999 anmäldes ungefär 10 000 brott i Gävle. Förra året hade siffran galopperat iväg till 14 500.
Gävlepolisens arbetsbörda står i en klass för sig i länet när man räknar antalet brott. Oroväckande siffror som Gefle Dagblad berättat om kompletterar bilden.

I en jämförelse av de tio distrikten i Gävleborgs läns polismyndighet visade sig polismännen i Gävle ha flest antal anmälningar i balans. Balansen består av anmälda brott som inte utretts och inte avskrivits. De samlar damm.
En polis på kriminalavdelningen i Gävle hade i snitt över 13 ärenden i balans - motsvarande siffra för en kollega i Hudiksvall var 3,5.
Polismän i Gävle vittnade om att länets resurser är felaktigt fördelade. För få polismän i Gävle, där brotten ändå är allvarligast.
- Det läggs för mycket på den enskilde här, säger Bo Sköld, biträdande närpolischef i Gävle.

En grupp bestående av knappa tiotalet polismän har en tid arbetat med ett förslag till omorganisation av arbetet på kriminalavdelningarna i hela länet.
Gruppen har inget namn men har producerat ett omfattande dokument som deltagarna just nu läser igenom. Därefter presenterar de sitt förslag för polisledningen, kanske redan den 28 januari.
Inga detaljer är kända men framtidens polisarbete ska formas efter två huvudspår - bättre ledning av förundersökningarna och mer av så kallade underrättelseledda insatser.
107 polismän i länet har befogenhet att vara förundersökningsledare. Befogenheten ger rätt och skyldighet att bestämma vilka anmälningar som ska utredas vidare och vilka som ska skrivas av omgående, det vill säga läggas ner.
- Som förundersökningsledare ska man vara en driven och erfaren person. Han eller hon vet intuitivt vad man kan göra något åt. Resurserna läggs på rätt ställe, säger Lars Fredin, närpolischefen i Hudiksvall som leder utredningsgruppen.

Det andra inslaget i gruppens förslag är "underrättelseledd verksamhet". Den torde gälla mängdbrottslighet - som bilinbrott, krogslagsmål eller olika hot, för att nu ta några exempel på typiska mängdbrott.
Om man exempelvis vet att många cyklar stjäls från en viss plats vid en viss tidpunkt bör man sätta in riktade insatser mot området. Detsamma kan gälla narkotika eller våldsbrott.
- Då är det självklart att utnyttja hela länets resurser, säger Lars Fredin.
Länets olika kriminalavdelningar ska samordnas på ett effektivare sätt. Det kan i förlängningen lätta Gävlepolisens arbetsbörda och minska antalet anmälningar man inte hunnit göra något åt.

Vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand vill se en enda kriminalrotel som omfattar hela länet. En total sammanslagning är knappast att vänta i det aktuella förslaget.
Lars Fredin vill inte avslöja utredningens konkreta, handfasta innehåll. Först ska kåren informeras.
- Det finns en oro bland all personal. Men det här är inget revolutionerande, säger polischefen i Hudiksvall.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons