Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser på kurs efter interna problem

GÄVLE

Annons
Under två dagar i maj inkvarterades utredarna på kriminalavdelningen vid Gävlepolisen på Kilafors herrgård i Hälsingland.
Högsta polisledningen reagerade på interna problem på utredningsavdelningen, problem som skulle lösas av Gävlebaserade konsultföretaget Lehnbomgruppen.
Det är inte lätt att slå fast exakt vari problemen bestod. I vart fall är de inte helt lösta.
- Vi är inte i hamn än, säger Bo Sköld, chef för utredningsavdelningen i Gävle närpolisområde, Näpo.
Delvis kan förklaringen till det interna missnöjet sökas i tidigare konflikter på avdelningen. Den förre, omtyckte chefen Stone Eriksson lämnade chefsstolen efter en lönekonflikt med polisledningen. Egentligen en konflikt om hur kriminalavdelningen i Gävle, länets i särklass mest arbetsbelastade, skulle "rankas" jämfört med övriga chefer och enheter i länet.
Eriksson var populär och konflikten satte sina spår.
- Många hade sympatier för honom som arbetsledare. Från det skulle man gå vidare, säger Bo Sköld.
Olika poliser Gefle Dagblad talar med ger bilden av en avdelning där det bildats olika grupper som har samarbetsproblem i varierande grad samtidigt som tillsättningen av chefer inte förankrats bland utredarna.
En annan, delvis överlappande bild säger att problemen kommer av sammanslagningen av den gamla "krim"-kulturen där av tradition de mest komplicerade utredningarna låg, och näpo-utredningarna som rörde "enklare" ärenden.

Grupper i grupper

Biträdande länspolismästaren Lars Norrström var drivande när två-dagarskursen beslutades.
Han har sin förklaring till problemen på utredningsavdelningen klar.
- När man slår ihop olika organisatoriska enheter, som gamla krimmare med näpo-utredare, kan det bli spänningar. Förr fanns en tydlig hierarki. I dag är det en enda rotel, säger Lars Norrström.
Ett viktigt inslag under vistelsen på Kilafors herrgård handlade om grupper i grupper. Varför de bildas och vad de kan ställa till med.
- Det kan bli litet anti-verksamhet om man har otur, säger Bo Sköld.
Konsultföretaget Lehnbomgruppen skulle lösa upp knutarna. Man driver även projektet Växtkraft som omfattar samtliga anställda inom polismyndigheten i Gävleborg.
På direkt fråga till Peter Lehnbom, beteendevetare och konsultföretagets ägare, vilka problem det var som skulle lösas blir svaret följande.
- Det är litet svårt att svara rakt på sak.
Sedan tar även konsulten upp ämnet med olika kulturer i polishuset.
- Det finns en gammal tradition, ett arv - man måste bli bättre på att ta tillvara den kunskap som finns i verksamheten, anser Lehnbom.
I en tidigare intervju med Gefle Dagblad har Peter Lehnbom beskrivit poliskulturen som som hierarkisk i så måtto att man "skiljer huvudet från händerna och fötterna" - ledningen tänker, resten lyder order.
Bland annat den traditionen ska projektet Växtkraft råda bot på. Utbildningen, som är för samtliga anställda, ska leda till att fler beslut tas och mer planering görs i den egna arbetsgruppen på så kallade arbetsplatsträffar.
Växtkraft började genomföras i oktober.
- Vi gick litet före med utredningsenheten, säger Peter Lehnbom.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons