Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser som anmäls åtalas nästan aldrig

GÄVLE Polisen i Gävle anmäls varken oftare eller mer sällan än jämförbara kårer. En sak har man gemensam med den just nu omstridda Uppsalapolisen. Nästan inga anmälningar leder till åtal.

Annons
Landshövdingen i grannlänet, Anders Björck, blev synnerligen förgrymmad på Uppsalapolisen på nyårsafton. De såg hellre på fyrverkerier än ingrep mot ungdomar som urinerade på slottet, ansåg han.
Hövdingen steg ner från balkongen för att påtala ofoget. Det föranledde befälet på plats att i en promemoria fälla omdömet att Björck "nästan" gjorde sig skyldig till våld mot tjänsteman.
Landshövdingen å sin sida funderar som bäst på att anmäla Uppsalapolisen för förtal.

Allvarligare är det att polisen i Uppsala dragit på sig 540 anmälningar av olika slag de senaste åren. Därför driver man ett projekt som går ut på att vara trevligare mot allmänheten.
Alla anmälningar mot poliser i både Uppsala och Gävle hanteras av avdelningen för internutredningar i Västerås.
Kommissarien Björn Dennbrink vet hur många anmälningar som gjorts mot poliser i Gävleborgs län de senaste åren.
I fjol gjordes 69, året dessförinnan 74 och 2001 50 anmälningar. Antalet går upp och ner på ett sätt som är typiskt för ett litet statistiskt underlag.
- Av anmälningarna handlar mer än 50 procent om tjänstefel, säger Björn Dennbrink.

Enligt kommissarien finns en naturlig förklaring. Tjänstefel är en "gummiparagraf" att ta till när inget annat lagrum passar. När någon anser att polisen begått ett fel i största allmänhet, gripit någon på felaktig grund, då hamnar anmälningarna i kategorin tjänstefel.
Den andra stora andelen av alla anmälningar handlar om att polisen var för hårdhänt. Men Björn Dennbrink har inget intryck av att Gävlepolisen är snällare eller elakare, drar på sig osedvanligt många eller få anmälningar, jämfört med polisen i andra distrikt.
- Jag kan inte se någon skillnad mellan länen annat än att större städer och mer människor leder till fler anmälningar, säger kommissarien.
Att så få åtalas beror på att inget brott begåtts eller om det har skett, åklagaren inte anser sig kunna bevisa det. Åklagaren skulle själv begå tjänstefel om han åtalade utan att tro på en fällande dom.
Poliser har åtalats i både Uppsala och Gävleborgs län de senaste åren. I vårt län handlar om ett fall av olovligt brukande i fjol och dessutom ett fall av misshandel (dock inte i tjänsten).
Internutredarna i Västerås ska granska händelsen vid Uppsala slott på nyårsafton. Detta sedan en åklagare inlett en förundersökning om tjänstefel och förtal.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons