Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliskåren i Gävleborg föryngras

GÄVLEPolisen i Gävleborg fortsätter att föryngra kåren. 15 eller 16 äldre poliser, enligt uppgift 62 år fyllda och uppåt, har accepterat ett pensionserbjudande.

Annons
Fram till 65-årsdagen blir utbetalningarna lägre än den ordinarie lönen, men själva pensionen drabbas inte av att man går i förtid.
Eftersom pensionserbjudandet betalas med pengar från Rikspolisstyrelsen frigörs pengar i den lokala lönebudgeten att rekrytera unga poliser till länet.
Problemet är bara att de unga poliserna vill till centralorterna, i vårt fall Gävle, men är mindre intresserade av övriga nio kommuner i länet.
För att nå målet att 2004 har 445 poliser i tjänst i länet måste det varje år rekryteras minst 20 poliser.
- Annars får vi en nettominskning, säger Lars Norrström, tills nyligen personaldirektör.
Då har hänsyn tagits till de stora pensionsavgångarna de närmsta åren.

Ingen lönekarusell
Dock vill Gävlepolisen inte ge sig in i en lönekarusell för att locka unga polismän att välja Gävle framför exempelvis Uppsala.
I stället frestar man med god arbetsmiljö, kompetensutveckling och stöd åt medflyttande sambor. Det kan gälla hjälp att hitta lämpligt arbete.
Därför har polisen i Gävle sedan några månader anställt Birigtta Jansson som på heltid ägnar sig åt nyrekryteringarna.
- Det är lätt att locka dem som är hemmahörande i länet. Men det räcker inte, säger Lars Norrström.
Man har även stora förhoppningar på att den grupp aspiranter som sommarjobbat på Gävlepolisen och bland annat betat av en stor mängd enklare ärenden, när utbildningen är klar ska välja tjänstgöring i Gävle.
- De har varit mycket uppskattade.
Just nu är det arbetstagarens marknad. För att överhuvudtaget kunna nyanställa har flera polismyndigheter i landet tvingats betala de löner man kräver.
Men det kan ändras eftersom landets polishögskolor, med de två nytillkomna skolorna i Umeå och Växjö, utbildar nya poliser för allt vad tygen håller.
Då blir det bättre balans mellan tillgång och efterfrågan, resonerar Lars Norrström.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons