Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliskulor olagliga i krig

/
  • Foto: NICK BLACKMON Anders Lyrberg, Leif Zachrisson och Mikael Söderström tycker att debatten slagit in på fel spår. Det handlar om att skydda sig själv och oskyldiga omkringstående, säger de.

GÄVLE Normal säkerhetspatron har ersatts av hålspetsammunitionen Speer Gold Dot, förbjuden att använda i krig. Vid skjutbanan i polishuset tycker man att kritikerstormen är felaktig.

Annons
- Jag vill inte skjuta en mamma och hennes unge i barnvagnen som råkar stå bakom, säger Leif Zachrisson, utredare på kriminalavdelningen.
Samtliga polismän i Gävle har utrustats med den nya kontroversiella ammunitionen.
Utbytta Norma säkerhetspatron riskerade att slå igenom och träffa en bakomstående människa - det var anledningen till att man bytte, förklarar Mikael Söderström, länsinstruktör för vapen, självskydd och taktik.
- Norma säk var inte en bra tjänsteammunition. Man kunde träffa sex eller sju personer bakom. Det var en fruktansvärd ammunition, säger Mikael Söderström.
Instruktören nämner även den enligt hans åsikt andra stora nackdelen - att Normakulorna inte oskadliggjorde den misstänkte, som tvärtom kunde fortsätta att utgöra ett hot. Hålspetsammunitionen däremot levererar all sin rörelseenergi i kroppen. Skadorna på vävnader, ben, vener och artärer blir därefter. Eftersom kulan vecklar ut sig stannar den i kroppen.

Enligt vapenskribenten Lars-Kristian Bergh är den nya ammunitionen bra för att döda personer så effektivt som möjligt. Vill polisen ha en ammunition som stoppar gärningsmän men inte passerar genom kroppen bör man skaffa tyngre kulor och minska krutladdningen, anser Bergh.
Även justitieminister Tomas Bodström var kritisk. Det finns inga juridiska hinder för polisen att använda ammunitionen, men den är förbjuden i Haagkonventionen om krigets lagar. Bodström har gett Rikspolisstyrelsen tid på sig till årsskiftet att presentera andra typer av ammunition.
- Jag tycker inte att han har med här att göra. Det tyder på okunnighet att han kräver ny ammunition, säger Mikael Söderström, Gävlepolisens vapenexpert.
Omdömet att man dödar så effektivt som möjligt får underkänt.
- Det är ett orimligt uttalande. Vårt syfte är inte att döda någon, utan att skydda oss själva och medborgarna.
Kulorna är ju förbjudna i krig?
- När konventionen skrevs antog den att ammunitionen avlossades från ett gevär, eftersom den handlade om krigföring. En lång gevärspipa ger en helt annan kraft i anslaget jämfört med en pistolpipa, säger Mikael Söderström.

Skjutinstruktörerna Anders Lyrberg och Leif Zachrisson, annars utredare på kriminalavdelningen, finns också på skjutbanan. Även de är irriterade och tycker att debatten slagit in på fel spår.
- Jag blir irriterad - jag vill inte skjuta en mamma och hennes unge i barnvagnen som råkar stå bakom, säger Leif Zachrisson.
- Den som skjuter kanske är en pappa med en familj som nog vill att han ska komma hem, tillägger Mikael Söderström.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Fotnot. Några polismän har inte ännu inte övergått till Gold Speer Dot. anledningen är de fortfarande använder gamla tjänstevapnet Walther PPK, 7,65 mm. Under 2004 ska alla Walther fasas ut och samtliga polismän ha Sig Sauer, 9 mm, som tjänstevapen.

Mer läsning

Annons