Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polismästare polisanmäld för olaga hot

GÄVLE Polismästaren Benny Ericsson är polisanmäld. Anmälan gäller misstänkt olaga hot.
En ordningsvakt ansåg att Ericsson efter ett bråk på en krog i Bollnäs hotat honom med indragen legitimation.

Annons

Benny Ericsson har rangen av polismästare. Därmed är han en av de högst uppsatta poliserna i länet. Han är också rättschef vid polismyndigheten i Gävleborgs län.
Därmed ansvarar Ericsson ytterst för att ge och dra in förordnanden till ordningsvakt.
Sedan knappt två veckor tillbaka finns en polisanmälan mot polismästaren om att han ska ha gjort sig skyldig till olaga hot.

Anmälaren arbetar som ordningsvakt. Händelsen anmälan gäller utspelade sig på en restaurang i Bollnäs, på lördagen för litet mer än en vecka sedan.
Benny Ericsson nekar helt och hållet till att ha begått tjänstefel.
- Vi åkte dit, jag och mina bröder. Därinne satte jag och lyssnade på musiken. Då kom det in ett gäng, säger Benny Ericsson.
- Plötsligt var någon i gänget på väg över bordet mot min bror. Jag satte upp benet för att förhindra angreppet. I tumultet som uppstod efteråt hade jag synpunkter på ordningsvaktens ingripande.

Enligt Benny Ericsson avhöll han sig från att omedelbart säga något till ordningsvakten. Han väntade tills situationen lugnat ned sig.
- I oredan som var ville jag inte säga något direkt. Men senare gick jag ut till ordningsvakten och presenterade mig och berättade om mina arbetsuppgifter, bland annat att jag hanterar ordningsvaktsförordnanden.
- Jag uppmanade honom att ringa mig på måndagen så att vi i lugn och ro kunde diskutera mina synpunkter. Vi var överens om att göra så, menar Benny Ericsson.
Så blev det inte. I stället polisanmälde ordningsvakten polismästaren.
- Jag kan bara förmoda att han uppfattat det som ett hot om att dra in hans förordnande, säger Benny Ericsson.
Han nekar helt till att ha hotat att dra in ordningsvaktens förordnande. Tills vidare arbetar han vidare som rättschef. Anmälan ska efter en granskning lämnas till en åklagare vid riksenheten för polismål i Göteborg.

Åklagaren tar beslut om att inleda förundersökning eller att avskriva anmälan.
Gefle Dagblad sökte i går länspolismästaren Lars-Göran Carlsson utan att lyckas nå honom.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons