Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polispatrull på beställning

HEDESUNDANär invånarna i Hedesunda svarade på en enkät om vad som är mest negativt i samhället vann alternativet "Polisbristen" överlägset.

Annons
Nu reagerar Gävlepolisen med att starta Hedesundaprojektet för att stävja brottsligheten och öka tryggheten på orten. Att en målad polisbil ska patrullera i Hedesunda minst två gånger i veckan är en av insatserna. Och invånarna i det lilla samhället har redan märkt skillnad:
- Hedesundabor har berättat för mig att polisen dyker upp då och då. Bara att en polisbil är synlig har en viss effekt, säger Sten Jansson, ordförande i Hedesundagruppen, Gävle kommuns lokala utvecklingsforum.
Curt Morén och Göran Molander lägger upp planerna.
- Inget jobb är för stort. Inget jobb är för litet, säger de.

Fler stölder
Att projektet startar beror på att invånarna känt sig övergivna utan en polisstation på orten och att det tidvis varit en explosionsartad ökning av framför allt stöldbrott när kriminella bosatt sig i trakterna.
I september för två år sedan flyttade narkotikabrottslingar (ett halvt kilo amfetamin beslagtogs i en gryningsräd) in i ett hus i Vinnersjö nära Hedesunda och lockade till sig ett flertal belastade kamrater. Dessuom slog rånare, som fortfarande är på fri fot, till mot det lokala bankkontoret. Otryggheten i samhället var stor och det talades om medborgarpatruller nattetid.
Statistiken över anmälda brott under årets två första månader manar också till handling.
Under 2001 och 2002 anmäldes sammanlagt fyra fall av misshandel utomhus - bara under januari och februari i år anmäldes fem fall.
Motsvarande siffror för inbrott i villa, radhus eller lägenhet är inte bättre - fyra sådana inbrott på två år ska jämföras med tre inbrott under två månader.
En ökad närvaro av uniformerad polis behövs.
- Nu ska de se oss! säger Göran Molander.

Oregelbundna tider
Han och Curt Morén är avdelade att driva projektet som bland annat ska göra polisen mer synlig:
- Och det sker inte efter ett schema så att de kan lära sig när vi kommer, säger Curt Morén.
Jämte polispatrullen är brottsförebyggande information och ett samarbete med nattpatrullerande hedesundabor benen som projektet vilar på.
Information ska ut i skolorna och butiksanställda ska upplysas om larm och galler. Vidare ska allmänheten få reda på vad som gäller för att gripa en misstänkt brottsling.
- Man får hålla kvar i väntan på en polispatrull men inte låsa in i ett garage, säger Curt Morén.
Om hedesundaborna även kommer att nattpatrullera och larma polisen om de ser ett pågående brott, beror på vad de boende vill och orkar.
- Om 60 personer som åker två och två gör ett pass i månaden blir det inte så betungande, hoppas polismännen.
Projektet ska till att börja med pågå under ett års tid. Därefter ska en utvärdering visa om brottsligheten minskat.
Man kan redan nu utgå från att tryggheten har ökat.
Patrull i Hedesunda. Curt Morén och Göran Molander utgör Hedesundaprojektet och kommer att synas i radiobilen, i skolor och som inbjudna till idrottsföreningar, församlingar och alla som vill ha brottsförebyggande information. Fortkörande mopedister kommer att fotograferas. - Så att vi vet vilka de är.


Mats
Hedström
026-15 96 39 mats.hedstrom_gd.se

Mer läsning

Annons