Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisprojekt prisas i Hedesunda

HEDESUNDADroppen har urholkat stenen. I går kväll fick Hedesundaborna tillbaka sin polisstation. Visserligen bara två timmar per vecka, men ändå. Viktigare är att närvaron av poliser i Gävles sydligaste kommundel har ökat markant sedan i våras.

Annons
Tre garvade utryckningspoliser har startat ett projekt med sikte på att minska brottsligheten i Hedesunda. Och på köpet öka befolkningens känsla av trygghet.
Curt Morén, Göran Molander och Per-Åke Johansson slipper med ålderns rätt slitsamma nattpass i utryckningsstyrkan i Gävle.

Både lokal och bil
När projektet startade var beskedet att de varken skulle få lokal i Hedesunda eller utryckningsbil. Nu har de båda delarna!
Och det har gått fort. Det handlar om några få veckor. I går eftermiddag samlade trion ihop undanställda möbler från polishuset i Gävle och tog utryckningsbilen med tillkopplad släpvagn till "sin" nya lokal. Polisens kontor ligger i samma lokaler där hälsocentralen tidigare hade reception.
Hedesundagruppen har tipsat om lokalen. Kostnaden blir en liten del av polisens budget. Årshyran är satt till 8 000 kronor.
Utryckningsbilen belastar heller inte polisekonomin särskilt mycket. Den har plockats från trafikavdelningen som inte längre behöver den.
Det är snart 15 år sedan kvarterspolisen drogs in. Poliskontoret låg på andra sidan av samma hus där polisen åter flyttat in. Polisverksamheten i Gävle kommun blev under 90-talet allt mer centraliserad. Bergby/ Hamrånge har dock kvar sin station med två närpoliser.
I en enkät i december frågade Hedesundagruppen och företagarföreningen ortsborna vad de anser vara bäst och sämst med Hedesunda. På sämstsidan hamnade frånvaron av poliser i topp.
- Det är väl fantastiskt. Jag skrev brev till länspolismästaren. Inom en vecka fick jag svar. Närpolischef Stefan Hall gav mycket snabbt positiv respons och nu har vi till och med en polisstation.
Det säger Sten Jansson, ordförande i Hedesundagruppen.
Han ser inte stationen i sig som särskilt viktig. Det viktiga är att poliser är synliga i området på oregelbundna tider. Och så har det varit sedan projektet drog igång i våras.
- Poliserna behövde en rastlokal och sa att de då också kunde ha öppet för allmänheten ibland. Det är förstås bra, säger Jansson.

Tre bankrån
Sedan kvarterspolisen försvann från Hedesunda har det varit tre bankrån där. Och förstås många mindre spektakulära brott.
Hedesundabor har på senare tid klagat mycket över fyllkörningar i centrum.
- Vid första nykterhetskontrollen utanför pizzerian for flera gäster därifrån i taxi. Och fem bilar lämnades kvar. Det tyder på att det låg något i klagomålen. Sen har det blivit lugnare på den fronten, säger Curt Morén.
En del av projektet är en samverkansgrupp där polisen fått med socialen, kyrkan, ungdomsgården, skolan och Gavlegårdarna. Första mötet hålls i december.
Hedesundapolisernas arbetsschema är hemligt och varierande.
-Ingen ska veta när vi dyker upp. Det kan bli på helgnätterna också, säger de.
Däremot talar de gärna om att polisstationen är öppen varje onsdag mellan klockan 17 och 19.
OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson_gd.se

Mer läsning

Annons