Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker bromsar nya busslinjer

GÄVLE
Centrumhållplatsen och det nya busslinjenätet läggs på is. Turer dras in under sommaren. Färdtjänsttaxan höjs.
Kollektivtrafiken får stryka på foten när tekniska nämnden ska hålla sig inom budgetramen.

Annons
Det innebär att målet om att fler ska åka kollektivt inte nås.
- Jag tror inte att vi har lovat mer än vi kan hålla. Det finns saker som vi inte har kunnat påverka och då är det rätt att slå på broms, säger Curt Nygren, s, ordförande i tekniska nämnden.

Dyrare färdtjänst
Tekniska kontorets verksamhet har blivit dyrare och för att klara sig på de tilldelade pengarna måste man spara tolv miljoner kronor. Som GD tidigare berättat blir det till exempel ingen andmatning, inga blomsterurnor och på försök ska gatlyktorna lysa kortare tid.
Nämnden beslutade också att höja färdtjänsttaxan med föreslagna 30 procent. Det blir också 15 kronor i tillägg för nattrafik och dyrare resor utanför länet. Arbetsresorna höjs däremot inte. Folkpartiet reserverade sig.
Det blir även färre turer under sommaren på vissa busslinjer och ett par linjer dras in helt. Till Andersberg går till exempel bara en buss i timmen i sommar. Efter skolstart blir det vanlig turlista igen, men ett par linjer mister enstaka turer.

Ska genomföras på sikt
En enig nämnd konstaterade också att det inte finns pengar till den nya centrumhållplatsen och busslinjenätet med tätare turer på vissa sträckor, ett förslag som tekniska arbetat med i flera år.
- Vi kan inte satsa förrän vi har pengar att satsa, säger David Eldrot, förvaltningschef.
Tanken var att börja bygga om Rådhushållplatsen i april och starta de nya busslinjerna nästa år, något som på sikt skulle ge lägre kostnader, fler resenärer och bättre luft. Projekteringen av den nya hållplatsen ska dock göras klar för att kunna plockas fram och uppdateras så småningom.
- Meningen är att det ska genomföras, på sikt är det riktigt, säger Curt Nygren.
Men när satsningen kan bli av kan han inte säga, mer än att det blir när det finns pengar.
- Vi är överens politiskt om att satsa på skola, vård och omsorg. Tar de för mycket så försvinner pengarna till de här satsningarna, säger Curt Nygren.
David Eldrot säger att under de senaste tre-fyra åren, då tekniska planerat för den nya busstrafiken, så har kommunens utgifter för kollektivtrafiken ökat med mellan 25 och 30 miljoner.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons