Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk sponsring retar band

/
  • Arkivbild Överväger att vägra. Monastirs spelning på Cityfesten är delvis sponsad av en organisation för ett ja till euron. - Vi kände oss lite överkörda, säger Marcus Olsson, gitarr.

GÄVLE
Är det rock 'n roll att säga ja till euron? Några som inte är övertygade om det är rockbandet Monastir, som skulle ha uppträtt sist på lördagkvällen under Cityfesten. Gävlebandet, som spelats flitigt i radio och MTV överväger nu att backa ur Cityfesten eftersom en lobbyorganisation för ett ja i folkomröstningen är med och sponsrar.

Annons
Bandets bokningsbolag meddelar att Monastir ogillar idén att Ja till Euron ska stå för deras gage.
Marcus Olsson spelar gitarr i Monastir:
- Vi var totalt ovetande om att en av arrangörerna var politisk, så vi kände oss lite överkörda, säger han.

Ingen reklam
- Det är klart att vi vill spela på Cityfesten, men vi vill inte framstå som ett band som gör reklam för en politisk organisation.
Steven Anderson på Cityfesten tycker att det inträffade är oerhört beklagligt, och hoppas fortfarande att en lösning ska kunna komma till stånd.
- Jag har varit i kontakt med Ja till Euron och de delar den inställningen, deras avsikt har inte varit att "köpa" bandet, säger Steven Anderson.
Om Monastir trots allt väljer att framträda, måste det framgå att de ställer sig neutrala i förhållande till organisationen, menar han.

Behöver pengar
I dag ska bandet ta ett slutgiltigt beslut. Det mesta tyder på att spelningen ändå blir av.
- Det hela är absurt egentligen. Vi har planerat den här spelningen länge och så får man det här kastat i ansiktet en vecka innan. Dilemmat är att vi behöver pengarna. Vi är ett fattigt band med massor av utgifter och behöver intäkterna från varje spelning för att få ekonomin att gå ihop, säger Magnus Björk, Monastirs sångare.
MARTIN HOFVENSTAM
ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons