Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pollenfällan döms ut

/
  • ARKIVBILD Hotad fälla. Lisbeth Strömberg, mikrobiologiska laboratoriet, med den pollenfälla som monterades upp på länssjukhusets tak för ett par år sedan.

GÄVLE
Nu ifrågasätts nyttan med den så kallade pollenfällan i Gävle.

Annons
Enligt en utredning som Samhällsmedicin Gävleborg gjort finns inga belägg för att pollenmätningar förbättrar tillvaron för pollenallergiker eller minskar samhällets kostnader för pollenallergi.
Utlåtandet kommer överraskande för de politiker som i flera år anslagit pengar till verksamheten.
- Vi får ta oss en rejäl funderare på om vi ska fortsätta med pollenmätningarna nästa år, säger Ann Lidman, s, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Gävle.

Mätningar sedan 1999
Pollenmätningar har pågått sedan 1999 i Gävle och sker med hjälp av en pollenfälla som finns på länssjukhusets tak. Mätningarna visar hur stora pollenmängderna är i luften. Allergikerna kan sedan ta del av rapporterna via till exempel tidningar, text-tv, radio eller Internet.
Verksamheten finansieras av landstingets hälso- och sjukvårdsnämnder i Gästrikland och kommunerna i Gävle, Sandviken och Ockelbo. För 2003 handlade det om en sammanlagd kostnad på 183 000 kronor.
Nu har Samhällsmedicin Gävleborg på uppdrag av landstingets beställarkontor försökt ta reda på om pollenmätningarna verkligen gör den stora nytta som det påstås.
- Vi har gjort en genomgång av det rådande kunskapsläget, säger Monica Uddenfeldt, samhällsmedicinsk överläkare.
Hon har inte funnit några vetenskapliga bevis för att pollenrapportering skulle ge ett mervärde för pollenallergikerna. Inga undersökningar finns som säger att dagliga lokala pollenrapporter påverkar allergikers beteende eller förbättrar deras möjlighet att undvika allergiska besvär.
Mätmetoden har begränsningar, konstaterar Monica Uddenfeldt. De pollenhalter som uppmäts på ett tak behöver inte vara desamma som nere vid marken eller inomhus. Även måttliga geografiska avstånd kan innebära stora skillnader.
Inom Astma-allergiföreningen i Gävle är man mycket kritisk till utredningen. Den säger inget om hur verkligheten ser ut för pollenallergikerna, anser Per-Åke Wecksell, styrelseledamot i föreningen.
- Bara för att det inte finns någon forskning gjord kring pollenrapportering behöver det inte betyda att den inte gör någon nytta, säger han.
Hans hävdar att många pollenallergiker i Gävle noggrant följer rapporterna och också delvis rättar sitt liv efter hur höga pollenhalterna är. Rapporterna gör det lättare att planera medicinering och uteaktiviteter.
- Om pollenhalterna är extra höga kanske man inte ska skicka i väg sitt allergiska barn till fotbollsplanen just den dagen, säger Per-Åke Wecksell.
Astma-allergiföreningen i Gävle genomförde nyligen en namninsamling i Gävle för att skapa opinion för ett bevarande av pollenfällan. Cirka 700 personer skrev på.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons