Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pollenfällan kan bli kvar

GÄVLE Trots att landstinget säger nej till en pollenfälla är hoppet inte helt ute. Lena Lundgren, s, ordförande i byggnads- och miljönämnden i Gävle, anser att pollenfällan gör nytta.

Annons
I dag ska hon försöka övertyga de övriga politikerna i byggnads- och miljönämnden om att det är värt att satsa 70 000 kronor om året i fem år på att ha fällan kvar. Beskedet att hälso-och sjukvårdsnämnderna sagt nej har inte avskräckt henne.
- Jag tror att det kan finnas en öppning. Landstinget kan ändra sig om alla kommunerna säger ja, säger hon.


Pollenfällan på länssjukhusets tak, som varit igång i fyra säsonger, har blivit kontroversiell.
En utvärdering som Samhällsmedicin gjorde i höstas kom fram till att det inte fanns några vetenskapliga belägg för att pollenfällan gör nytta.
Men den utvärderingen får hård kritik av Naturhistoriska riksmuseet. I utvärderingen har man blandat ihop pollenanalyser och pollenprognoser, man har inte tagit hänsyn till de undersökningar som visar att många allergiker använder pollenprognoserna för sin medicinering, och beskrivningen av hur vädret påverkar pollenhalterna är felaktig, skriver Kerstin Alm Kübler och Agneta Ekebom vid Naturhistoriska riksmuseet i ett yttrande.

För museet, som samordnar pollenrapporterna i Sverige, är mätstationen i Gävle mycket viktig eftersom det är den enda som finns mellan Stockholm och Umeå, och skillnaderna mellan pollenhalter i Stockholm och Gävle är ofta stor.
Kristina Bröms, läkare vid Södertulls hälsocentral, har också yttrat sig över utvärderingen och kommit fram till att en pollenfälla är samhällsekonomiskt lönsam om den innebär att samhället sparar 1,7 procent av kostnaderna för medicin och läkarbesök. Det är troligt att den gör det, menar hon, eftersom kostnaderna för pollenutlöst astma, snuva och ögonbesvär uppgår till minst 11,2 miljoner kronor om året.
Lena Lundgren tror också att pollenfällan gör nytta.

- Jag har hört allergisköterskan vid barn- och ungdomskliniken berätta hur hon använder pollenrapporterna för att lära föräldrar att ge rätt medicin till sina barn, och sådant kan inte jag bortse ifrån. Jag är övertygad om att pollenfällan gör nytta, säger hon.
- Ska jag vara kritisk mot hälso- och sjukvårdsnämnderna är det för att de inte lyssnat på sina egna sköterskor. Men de har ju inte sagt nej än, de har bara sagt att de inte ska ta upp frågan, säger hon.
Förslaget till byggnads- och miljönämnden innebär att nämnden ska stödja fortsatt drift i fem år. Kostnaden för Gävle blir cirka 70 000 kronor per år. Totalt kostar pollenfällan 182 000 kronor om året.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons