Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pollenfällans räddare prisad

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Pristagare. Läkaren Kristina Bröms får årets barnallergipris för sitt enagemang. Ove Molins stand-in Anna Wecksell överlämnade priset.

GÄVLE
Det var meningen att Brynässpelaren Ove Molin skulle inviga Barnallergiåret 2003, på Tullbomsgården i Gävle, men han blev i sista sekund förhindrad att komma.

Annons
I stället fick tolvåriga Anna Wecksell rycka in och överlämna årets barnallergipris till familjeläkaren Kristina Bröms. Priset delades ut i samband med Astma och Allergiförbundet i Gästriklands årsmöte.

Forskning på fritiden
Kristina Bröms får priset för sin kamp för att Gävle ska få behålla sin pollenmätare "pollenfällan" på länssjukhusets tak, och för sitt engagemang för barn med kraftig allergi.
- Att få det här priset känns roligt men samtidigt lite konstigt, säger Kristina, som för tillfället är klar med materialsamlingen till sin doktorsavhandling om barns allergier inom olika typer av förskolor.
I snart tjugo år har hon varit engagerad i barnallergifrågor, till vardags är hon familjeläkare på Sätra hälsocentral. Forskningen sker på fritiden, men nu har hon även fått avsätta lite av arbetstiden för den.
- Själv har jag tre allergiska barn, och när mitt andra barn skulle in i barnomsorgen fanns det ingen möjlighet att tillgodose hans behov. Därför drev jag fallet vidare ända till länsrätten i Sundsvall. Det hela slutade med att vi grundade allergiförskolan Skrindan i Sätra. Den är till för barn med astma, djur- och födselallergi och svåra eksem. Där får barnen den hjälp de behöver, rätt mat osv.
Vidare har hon med några andra föräldrar också varit med och grundat allergiklassen Räven på Ullsäterskolan.
- Antal allergifall har bevisligen mer än fördubblats under de senaste tjugo åren, fortsätter hon. Det handlar mycket om en typ av ren miljö med för lite bakterier, men också om fuktskadade hus och den period då man använde sig mycket av antibiotika inom sjukvården.
Den offentliga invigningen av barnallergiåret skedde tidigare i år i Göteborg, av drottning Silvia. Under året ska man tillsammans med folkhälsoinstitutet driva allergifrån tydligare och lyfta fram allergiska barns rättigheter.
HENRIC LINDSTEN

Mer läsning

Annons