Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positiva reaktioner på spariver

/

GÄVLE
Kommunalrådet Mats Ågren, s, hoppas nå enighet mellan partierna om hur man ska vända Gävles ekonomi uppåt. Vid gårdagens möte mellan kommunal- och oppositionsråden hade man en gemensam förståelse att något måste göras.

Annons
Prognoserna visar nämligen ett underskott på drygt 100 miljoner kronor i år.
- Men hur det ska göras ser vi lite olika på, medger han.
Som GD berättade i fredags har ekonomichefen Ingemar Westin överlämnat en diger förslagslista till politikerna hur man kan göra för att få balans i ekonomin i år. Och ska det vara riktigt bra bör man även nå ett överskott på 60 miljoner kronor för att trygga räkenskaperna på sikt.
För att nå dit bör man införa anställnings- och övertidsstopp, avveckla eller privatisera kärnverksamheter, sälja lokaler, minska nämndernas verksamhetsbidrag.
Summa summarum ska det ge 155 miljoner kronor i år. På sikt bör man se över det mesta av vad kommunen sysslar med, enligt förslaget.

Positiva reaktioner
Efter att även ha pratat med flera oppositionsråd kan GD konstatera att det råder en enighet om att det är bra att införa anställnings- och övertidsstopp och att minska lokalytorna. Förslaget att minska sjuktalen med tio procent under året är bra, även om det fortfarande är oklart hur det ska gå till.
Däremot är partierna oeniga i flera andra frågor.
Bodil Ceballos, mp, vill minska den generella besparingen på nämnderna från två till en procent och ta igen mer på en generell energibesparing.
Roland Ericsson, c, kan inte tänka sig att spara på socialnämnden. Man får inte riskera kvaliteten där, hävdar han.

V vill inte privatisera
Ulla Andersson, v, kan inte acceptera mer privatiseringar av kärnverksamheterna, vård, skola och omsorg.
Kenth Lövgren, fp, tycker däremot att det är bra om kommunen inte alltid ska hålla i alla verksamheter.
- Det har varit en bra process och dialog, tycker Mats Ågren. Nu ska han skriva ihop ett förslag till kommunstyrelsens möte nästa vecka.
Då avgörs det om de övriga partierna har samma uppfattning som honom. Enligt vad GD erfar är oppositionspartierna eniga om att omvårdnadsförvaltningens organisation måste ses över så snart som möjligt. Något s hellre vill skjuta på.
Förslaget om neddragningar behandlas av fullmäktige den 26 maj.

Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson_gd.se

Mer läsning

Annons