Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Posom hjälper i krislägen

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Ska ge stöd. Posom, kommunens krishanteringsgrupp ska finnas till hands när allvarligare händelser inträffat. -Vi ska gripa in när det drabbar många i samhället, till exempel en olycka med en buss inblandad eller om det brunnit i ett helt radhus, säger Jan Callenmark.

GÄVLELåta berörda lätta på trycket, informera och lösa praktiska problem. De tre huvuduppgifterna har Posom, kommunens krisgrupp, som kan kallas in när en större olycka inträffat.

Annons
- När det händer något stort hamnar människor i mer eller mindre chock. Gruppens uppgift är främst att skapa trygghet, säger Jan Callenmark som ingår i ledningsgruppen.

Stöd efter brand
I helgen fick en av kommunens tio stadsdelsgrupper rycka ut sedan en 12-årig pojke bränts inne i en villa i Bomhus. SOS kontaktade gruppledaren, prästen Unni Franck, som såg till att ett kriscentrum snabbt upprättades i Björsjökyrkan.
- Det var ungefär tio personer som kom hit och personal från räddningstjänst och ambulans anslöt så småningom, säger hon.
Ett annat exempel på när en Posom-grupp fått rycka ut är olyckan i december förra året när en anställd vid Banverket omkom. Då fick arbetskamraterna till den döde stöd och möjlighet att prata av sig.
- Meningen är att vi ska kallas in vid större händelser. En trafikolycka är en oerhörd tragedi för den enskilda familjen men egentligen ingenting som vi i Posom ska ta hand om, säger Jan Callenmark.
- Vi ska gripa in när det drabbar många i samhället, till exempel en olycka med en buss inblandad eller om det brunnit i en hel radhuslänga.
Posom vänder sig inte till de drabbade eller deras nära anhöriga som får hjälp av personal på sjukhuset. Kommunens krisgrupp riktar istället in sig på grannar, ögonvittnen eller arbetskamrater.
Eftersom det är svårt att veta hur en chockad människa ska reagera består grupperna av personer som möter människor i kris i sina jobb.

Inga amatörer
- Det ingår personal från kyrkan, hälsocentralerna, skolan, socialtjänsten, Omvårdnad Gävle och Röda korset. Vi har inga "amatörer" med, säger Jan Callenmark.
Efter en insats har Posom-gruppen egna möten där de utvärderar sin insats och pratar igenom händelsen.
- Ibland kan det till exempel hända oförutsedda saker på plats som man inte är förberedd på, säger Unni Franck.

Fotnot: Posom står för Psykiskt och socialt omhändertagande vid allvarligare händelser, större olyckor eller mer omfattande störningar.

ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund_gd.se

Mer läsning

Annons