Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Praktik hos chefen i två och en halv vecka

GÄVLENär de 15 Komvuxeleverna på trädgårdsutbildningen i Gävle skulle praktisera stenläggning fick de göra det i trädgården hemma hos en av de ansvariga för kursen.

Annons
Under två och en halv vecka lade eleverna 33 kvadratmeter sten i olika mönster. Kurs-ansvarige Marie Hemmingsson på TBV betalade bara för materialet.
- Det är för att de ska få så mycket praktisk erfarenhet som möjligt, säger Marie Hemmingsson, som inte tycker att hon tjänat något på affären.
För henne har det i stället handlat om att upplåta en del av sin tomt för att ge eleverna ett övningsobjekt.
- Vi kommer att ha det här som en övningsyta. Jag ser inget problem i detta, säger hon.
Att hon ändå betalat materialet beror på att hon kommer att använda stenarna själv, fast i andra sammanhang.
- Jag kommer att lägga om en del av detta själv, säger Marie Hemmingsson.
Den kommunala vuxenutbildningen köper kursen i trädgårdsutbildning av TBV och stensättningen är ett moment.
Alternativet till att lägga sten i Hemmingsson trädgård hade varit att lägga det på någon annan ledig yta och sedan riva upp det igen till nästa kurs.
- I år hittade vi inget annat område. Då var det här ett bra alternativ, jag ser det inte som något fel, säger Mikael Lundqvist, stensättare och lärare på kursen.
Men han håller med om att det kan diskuteras om det är riktigt att låta eleverna i en skattefinansierad utbildning jobba gratis hemma hos en av de ansvariga för kursen.
- Problemet är att det här görs under utbildningen. Det blir inte hundra procent fackmannamässigt gjort, säger Mikael Lundqvist.
Enligt Mikael Lundqvist finns det inga planer på att riva upp den stenläggning som årets elever gjort. Däremot finns det ett nytt projekt planerat på Marie Hemmingssons tomt till hösten, där eleverna ska få träning att lägga ränndalar i sten.
- Då kommer de att få riva upp det som lagts, säger Marie Hemmingsson, som tycker att hon bara har gjort utbildningen och eleverna en tjänst.

Mer läsning

Annons