Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Praoelev skvallrade om patient

GÄVLE
En praoelev på länssjukhuset i Gävle bröt mot sekretessen och skvallrade för utomstående om en patient. Nu har den läkare som var ansvarig för eleven prickats av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Annons
Det var hösten 2001 som två praoelever i 15-årsåldern tillläts närvara vid en plastikkirurgisk undersökning. Patienten var en flicka i samma ålder som praoeleverna. En läkare skulle bedöma om flickan behövde en bröstförminskningsoperation.
I elevernas åsyn mätte läkaren flickans bröst och talade om riskerna med en operation och upplyste om hur lång väntetiden kunde tänkas bli.

Uppgifter spriddes
En tid efter undersökningen fick flickan av en före detta klasskamrat höra att det allmänt i trakten pratades om hennes bröst. Enligt kamraten hånades flickan. Det framkom att det var en av praoeleverna som spritt uppgifterna om bröstundersökningen.
Flickans mamma anmälde både praoeleven och den läkare som utförde undersökningen till ansvarsnämden. Enligt anmälan har flickan mått mycket dåligt av att information från besöket på sjukhuset spritts ut. Hon upplever att hennes integritet har kränkts.
Läkaren som ansvarade för de två praoeleverna säger i ett yttrande att hon tog för givet att de informerats om de regler för sekretess och tystnadsplikt som gäller inom sjukvården.

Grannlaga
Ansvarsnämnden slår fast att det är en grannlaga uppgift för behandlande läkare att pröva i vilken utsträckning praoelever kan få närvara vid olika vårdmoment. I det här fallet var närvaron olämplig, enligt nämnden. Med tanke på undersökningens karaktär och flickans ålder borde praoeleverna ha hållits utanför.
Nämnden påpekar att läkaren inte ens tycks ha frågat patienten om lov att låta eleverna vara med.
Enligt nämnden är det inträffade mycket olyckligt och anser att läkaren brustit i ansvaret att visa patienten omtanke och respekt. Felet är varken ringa eller ursäktligt, skriver nämnden i sitt beslut. Läkaren tilldelas en erinran, den mildare formen av disciplinpåföljd. Två av ledamöterna i nämnden ville ha en kraftigare påföljd, en varning.
Eftersom den anmälda praoeleven inte tillhör sjukvårdspersonalen tar ansvarsnämnden inte upp anmälan mot henne.

Mer läsning

Annons