Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priolista ska tas fram

GÄVLE Även Gävleborgs landsting kan komma att sluta betala för viss sjukvård.
Arbetet med att ta fram en prioriteringslista pågår redan.

Annons
Gävleborgs läns landsting för liksom landets övriga landsting en ojämn kamp mot de ökande konstnaderna i sjukvården. Intäkterna räcker inte till och det presenteras ständigt alarmerande minussiffror och sparåtgärder.
Östergötlands landsting har redan beslutet att utesluta vissa diagnoser ur sjukvårdsförsäkringen. Några av de sjukdomar som det landstinget inte längre betalar för är behandling mot snarkning, åderbråck som är ett kosmetiskt problem, sterilisering av män, självvalt kejsarsnitt eller operation av godartad tumör.
Mycket talar nu för att även landstinget i Gävleborg på sikt kommer att införa prioteringslistor för sjukvården. Där ska anges vilka sjukdomar som landstinget inte längre tänker behandla gratis.
- Vi har redan prioriteringar inom sjukvården men vi ska titta vidare på det här, säger landstingsrådet Ann-Catrin Bergman, mp.
Hon säger att en grupp som ska se över prioteringar inom sjukvården bildades redan för två år sedan. Gruppen, med representanter från samtliga partier, har bara haft ett möte hittills. Valet kom emellan liksom omstruktureringar inom landstinget. Men under november ska gruppen träffas igen för att prata vidare om prioriteringarna.
Ann-Catrin Bergman säger att man måste låta processen ta tid. Att ta fram en prioriteringslista är inget man gör i en handvändning, menar hon. Det krävs också att till exempel medicinsk expertis får vara med och tycka.
- Det här är ingenting som vi ska sitta och bestämma politiskt.
Vilken typ av sjukdomar som kommer att prioriteras bort från sjukvårdsförsäkringen i Gävleborg vill Ann-Catrin Bergman inte spekulera om.
- Det går inte att utesluta någonting.
Oppositionsrådet Inger Källgren, m, tror att den typ av prioriteringar som görs i Östergötland ligger långt i framtiden.
- Men jag tror det är bra att föra en diskussion om vad som ska ingå eller inte ingå i den offentliga vården. Så det är bra att vi har en grupp som ska prata om de sakerna.
Karin Bergkvist
026-15 96 63
karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons