Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priserna på bostadsrätter i Gävle har ökat med 26 procent det senaste året

/
  • HSB bygger bostadsrättsföreningen Strandkanalen, just vid kanalen på Gävle Strand.
  • Riksbyggen fick ta ett omtag i Hedvigslund. Nu är husen snart färdiga.   Efter sommaren ska Skanska bjuda ut de 30 bostadsrätterna i omstridda Klockgjutarparken på Söder till försäljning.
  • Vid Muréngatan i anslutning till trygghetsboendet bygger Prenova bostadsrättsföreningarna Silvertornet och Takterassen.
  • Kvarteret Runstenen vid rondellkorsningen Södra Kungsgatan/Fleminggatan kommer att innehålla båda villor, bostadsrätter och hyresrätter.

En trea på femtonde våningen på Muréngatan för 3,5 miljoner eller en femma på Gävle Strand för samma summa. Priserna på bostadsrätter i Gävle fortsätter att öka.

Annons

Byggkranar ses lite överallt i Gävle just nu. På Gävle Strand schaktas det för fullt på båda sidor om kanalen, snart är det bostäder ända fram till Nyhamn. Då återstår bara tredje och sista etappen innan bostadsområdet är helt förverkligat.

HSB har påbörjat grundarbetet för bostadsrättsföreningen Strandkanalen på Gävle Strand. 90 lägenheter bjuds ut, fortfarande är 17 lägenheter till salu, varav tre är femrummare. De kostar också närmare 3,5 miljoner kronor med en avgift på 6 349 kronor.

Svensk Fastighetsförmedling är ansvarig för försäljningen av lägenheterna i bostadsrättsföreningarna Silvertornet och Takterassen, båda i anslutning till det nya trygghetsboendet på Muréngatan.

I dag är sju av 62 lägenheter sålda i Silvertornet. Här ligger de dyraste lägenheterna på högsta våningen, den femtonde, med en förväntad milsvid utsikt över staden.

För de 88 kvadratmeterna måste köparen betala 3 495 000 kronor och sedan en månatlig avgift på 4 702 kronor.

– Ofta sätts prisnivåerna i samarbete mellan byggherre och mäklare. Byggaren vet vad som krävs för att projektet ska bli lönsamt och sedan får man anpassa nivåerna. Ju högre man kommer upp i fastigheten, desto dyrare blir det, förklarar Jonas Östblom på Svensk Fastighetsförmedling.

Det är Prenova som bygger vid Muréngatan. Företaget vars säte finns i Sandviken ligger också bakom kvarteret Runstenen i rondellkorsningen mellan Södra Kungsgatan och Fleminggatan.

Kvarteret kommer att bestå av bostadsrätter, hyresrätter och fem friliggande stadshus. Villorna kostar 4,6 miljoner kronor.

Bostadsrätterna varierar i pris från 1,7 miljoner till 3,5 miljoner beroende på storlek.

Riksbyggen fick ta ett omtag för sitt planerade bygge i Hedvigslund. Nu är alla 47 lägenheter sålda. Här kostar en fyrarummare 2,1 miljoner med en avgift på 4 660 kronor.

– Det är varken lätt eller svårt att sälja bostadsrätter i Gävle i dag, det rullar på. Men det är klart: ligger prisnivåerna runt 1,5 miljoner blir köpkategorin större, säger Jonas Östblom.

Efterfrågan är fortfarande stor, bristen på bostäder är välkänd. Förra året förmedlade Svensk Fastighetsförmedling närmare 400 lägenheter. Och priset bara fortsätter att öka, 26 procent upp på ett år.

– Det är helt säkerställda uppgifter, säger Jonas Östblom som inte märkt någon tveksamhet från presumtiva köpare. Varningarna om en förestående bostadsbubbla viftar han bort som spekulation.

Men både OECD, Riksbanken och Finansinspektionen ser bekymrat på det svenska prisrallyt. Det är också därför som amorteringskrav kommer att införas. Nya bolån med en belåningsgrad över 70 procent ska därför amorteras med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år.

Mer läsning

Annons