Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problemet flyttas från Nian

/
  • Bibliotekarierna Ann-Kristin Bos och Birgitta Torstensson är nöjda med löftena om ökad säkerhet för de som arbetar eller besöker biblioteket. Men de tycker också synd om de personer som ställer till problem. Foto: LARS WIGERT

GÄVLE När väktarna gör ett bra jobb i nyöppnade Nian flyttar problemet någon annanstans. Den som inget har måste ändå värma sig på något sätt.
- Det är bra att få igång en debatt, säger Kent Olsson vid Gästrike Bevakning.

Annons
Bevakningsbolaget sköter säkerheten i varuhuset Nian. Filosofin är "mjuk" och de som är berusade eller ställer till bråk ska snarare övertalas att lämna platsen än att det blir fråga om handgripligheter.
- Vi har väktarvärdar och "pratar" ut dem, säger Kent Olsson.

Uppenbarligen har taktiken varit framgångsrik. Haken är bara att de som stör ordningen, eller av omgivningen anses störa ordningen, flyttar på sig. Det fick till exempel bibliotekarierna på stadsbiblioteket erfara.
- När vi har gjort ett bra jobb dyker de upp på andra ställen. Man skickar dem runt och runt. Ingen vill ta tag i problemet.

Enligt Kent Olsson måste alla som söker sig till härbärget lämna det på morgonen för att inte bli insläppta förrän till kvällen.
Det är för lång tid i vinterkylan.
I stället krävs en kraftsamling från alla myndigheter som kommer i kontakt med, eller borde komma i kontakt med, hemlösa och alkoholister.
Att prata om situationen är i alla fall ett steg i rätt riktning.
- Det är intressant att ta upp debatten, säger Kent Olsson.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons