Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Professorn tar gärna kvinnor i hand

Akmal Hyder, ekonomiprofessor på Högskolan i Gävle tillbakavisar påståendet om att han skulle ha vägrat ta en kvinnlig reporter i hand. Händelsen ska ha inträffat under helgen, vid en träff för muslimska män i Norrköping.
– Jag har aldrig haft problem med att ta kvinnor i hand, säger Akmal Hyder.

Annons

Under gånga helgen befann sig Akmal Hyder, professor i ekonomi på Högskolan i Gävle, HiG, i Norrköping för att delta i en träff för muslimska män. Enligt en kvinnlig reporter ska professorn under en intervju ha vägrat att skaka hennes hand, med hänvisning till muslimska traditioner. Själv är Akmal Hyder mest förvånad över påståendet, och vill helst se ett slut på den pågående diskussonen om huruvida han vägrade att ta reportern i hand eller inte.

– Jag förstår inte det här, och det hjälper inte att fortsätta prata om det. Jag har aldrig haft några problem med att ta kvinnor i hand, säger Akmal Hyder.

Det är snart 20 år sedan han började arbeta på HiG. Till vardags undervisar han i ekonomi, ett ämne som många kvinnor väljer att studera.

– Det borde säga något om mig. I ekonomi har jag över 60 procent kvinnor och jag både handleder och ger kurser. Jag arbetar med många kvinnor och har stor respekt för kvinnor, det har jag alltid haft.

Akmal Hyder berättar att han genom högskolan arbetar aktivt för att förbättra kvinnors situation i hemlandet Bangladesh. Genom ett forskningsprojekt vill man bland annat stärka och lyfta kvinnor på arbetsmarknaden.

– Jag jobbar med kvinnofrågor, och därför är det helt orimligt att den här diskussionen har kommit upp.

Akmal Hyder har inte varit i kontakt med den kvinnliga reportern för att reda ut situationen. Han ser ingen anledning att tala mer om saken, och inflikar att han under sina 20 år på högskolan aldrig tidigare blivit anklagad för att inte ta någon i hand.

– Ord står mot ord, det kanske inte är jättebra om jag säger något, då är det bättre att ni pratar med mina kollegor.

Under tisdagen kommer Akmal Hyder att träffa Svante Brunåker, chef för Akademin för utbildning och arbete på HiG för att diskutera frågan.

Petronella Uebel, reporter på Norrköpings Tidningar, är kluven till hur stor uppmärksamhet hennes möte med Akmal Hyder fått. Hon håller fast vid sin tidigare uppfattning om hon sträckte ut sin hand till Akmal Hyder, som i stället valde att skaka hand med den manliga fotografen.

– Jag försökte presentera oss och sträckte instinktivt fram handen, men han ville inte ta den. Jag kände mig fånig som människa, som bara stod där och fick ta tillbaka min hand. På något sätt lite respektlöst, men resten av mötet var inte alls i den andan, berättar Petronella Uebel.

Hon uppger att Akmal Hyder var både trevlig och pedagogisk under intervjun, och tror att hans ovilja att ta hennes hand kan bottna i den starka religiösa kontexten som präglade mötet.

– Jag vill verkligen inte förstärka några fördomar om muslimska män, det var inte alls mitt syfte. Men när de inte vill ta i hand kunde de kanske i stället fråga mig om jag respekterar att de väljer att inte göra så, säger Petronella Uebel.

Under tisdagen kommer Akmal Hyder att träffa Svante Brunåker, chef för Akademin för utbildning och arbete på HiG för att diskutera frågan.

Mer läsning

Annons