Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt hjälper psykiskt sjuka

GÄVLEEfter årsskiftet ska det bli ändring på att gävlebor med psykiska besvär bollas mellan landstingets psykvård och kommunens socialförvaltning.

Annons
Sedan december år 2000 har en projektgrupp arbetat fram två olika handlingsplaner på hur kommun och landsting kan underlätta arbetet för att behandla och rehabilitera två stora grupper som lätt faller mellan stolarna.
Den ena gruppen, ett 70-tal personer i kommunen, är människor som har kombinerade psykiska besvär och missbruksproblem.

Lång vårdtid
Insatserna för den här vårdgruppen kostar mycket tid och pengar. Därför har sjukhuset menat att det är kommunens sak att ta hand om missbrukare. Socialtjänsten å sin sida har hävdat att psykiskt sjuka hör hemma på sjukhuset.
Den andra gruppen, ungefär 30 personer, består av människor mellan 18 och 35 år som har borderline personlighetsstörning, vilket innebär att man inte fungerar som vuxna självständiga individer och ofta kan skada sig själv - med lång vårdtid som följd.
- Douglasprojektet ska till största delen jobba utifrån befintliga resurser, och det fungerar i stort sett fram till psykiatrin, säger projektledaren Maria Laurell. Därför fick vi 2,3 miljoner kronor av hälso- och sjukvårdsnämnden i april.
De pengarna ska bland annat användas till att anställa en terapeut till borderlineteamet som kommer att bestå av cirka sju personer från psykiatriska kliniken, socialtjänsten, omvårdnadsförvaltningen och utbildning & arbete. Några timmar i veckan ska resursteamet träffas för att planera vård och rehabilitering.

Läkarkompetens
Dubbeldiagnosteamet, som arbetar med människor som både lider av psykiska problem och missbruk, ska arbeta tillsammans hela tiden i gemensamma lokaler. Samarbetsteamet kommer att bestå av sju personer, bland annat två sjuksköterskor, en psykiatriker och en socionom.
- Eftersom målgruppens fysiska hälsa ofta är eftersatt ska vi också knyta läkarkompetens till gruppen, säger Maria Laurell.
Just nu arbetar tre chefer från socialförvaltningen, psykiatriska kliniken och omvårdnadsförvaltingen med rekryteringen till teamen som ska börja jobba den 1 januari 2003.
Projekttiden varar hela nästa år.
Därefter blir Douglasprojektet en del av den ordinarie verksamheten.

MARIAM NARAGHI

Mer läsning

Annons