Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protest mot homoäktenskap

GÄVLE Ett äktenskap kan endast ingås mellan en man och en kvinna. Det menar Pingstkyrkan i Gävle som tar strid mot en eventuell lagändring.

Annons
- Det är innebörden av begreppet vi kämpar för, säger församlingens pastor Sven-Gunnar Hultman.
En ändring av äktenskapslagen kan vara på gång. Flera riksdagsledamöter samt Homo, ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, föreslår att homosexuella par ska få samma rätt att ingå äktenskap som heterosexuella par.
Flera religiösa församlingar vänder sig dock mot förslagen. I ett brev till riksdagens lagutskott och statsminister Göran Persson skriver Pingstkyrkan i Gävle att det traditionella äktenskapet mellan en man och kvinna är "samhällets viktigaste byggsten".

- Vi vill värna om själva begreppet. Om man öppnar lagen för andra gemenskaper än mellan en man och en kvinna kanske nästa steg är att öppna för en man och flera kvinnor. Jag som pastor kommer aldrig att viga homosexuella par. Om lagen blir tvingande måste en stor del av frikyrkligheten frånsäga sig vigselrätten, säger pastor Sven-Gunnar Hultman. Pingstkyrkans inställning delas av flera församlingar. Synen på äktenskapet är i det här avseendet densamma oavsett religion, menar Sven-Gunnar Hultman.
- Judendomen, kristendomen och islam brukar kallas för Abrahams barn. Från början har religionerna samma rötter, säger han.
Christina Danielsson tillhör Svenska kyrkan och är vikarierande kyrkoherde i Heliga trefaldighets församling. Hon ser inget hinder för att kyrkan förrättar bön och håller andakt för homosexuella par som ingått partnerskap. Däremot kan förhållandet inte kallas för ett äktenskap, menar hon. Även om lagen ändras.
- En sådan relation får man kalla ett äktenskapsliknande förhållande, men inte äktenskap. Det begreppet är redan upptaget, säger hon.

Erik Wikström
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons