Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protest mot neddragningarna

GÄVLE
På måndag och tisdag eftermiddag ska idrottsföreningar och fritidsgårdar ställa in all verksamhet i protest mot Kultur & fritids besparingsförslag. I stället ska alla åka ut på stan för att visa hur många som berörs.

Annons
På tisdagen håller de en manifestation på Stortorget.
- Det man hoppas på med den här aktionen är att gävleborna förstår vad det innebär, säger Sven Engwall, Gefle IF fotboll.
Han, Lars Hall från fritidsgården Helges, Lena Västlund, IK Sätra, Bennet Jonson, Gävle simsällskap och Mikael Sjölander från Strömsbro IF är alla upprörda över förslaget att lägga ner fritidsgården Brynjan, ge de andra mindre pengar och dra in på aktivitetsstödet. De ser allvarligt på konsekvenserna. Om idrottsföreningarna mister kommunalt bidrag höjs avgifterna och då har inte alla råd att vara med. Idrotten riskerar att bli en klassfråga anser de. Bennet Jonson har räknat ut att om aktivitetsstödet försvinner måste simsällskapet höja träningsavgiften med 400 kronor till 1 900 kronor.
- Fritidsgårdarna är ett komplement till tävlingsidrotten, säger Lars Hall som är orolig även för Helges framtid.
- Man slår undan fötterna på många ungdomar som behöver den sociala samvaro som fritidsgårdarna erbjuder. Det här slår hårdast mot dem som har det svårast i samhället, säger Sven Engwall.
De tycker att besparingarna är ett kortsiktigt sätt att lösa de ekonomiska problemen. Det handlar om förhållandevis lite pengar, knappt sju miljoner kronor i år och nästa år av nämndernas årsbudget på 3,9 miljarder. Sven Engwall säger att de vill ha en diskussion med politikerna för att finna en utväg. Det är inte bara Kultur & fritids sak utan en fråga för kommunstyrelsen som fördelar pengarna.
För att visa hur många som berörs uppmanar föreningarna unga, tränare, ledare, föräldrar och andra att driva runt på stan mellan 15 och 19 på måndag och tisdag då alla aktiviteter är inställda. Klockan 17 på tisdagen kommer de sedan att ha en manifestation på Stortorget.
ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons