Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protest urartade i förstörelse

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Protest som urartade. En stor grupp ungdomar hade samlats på Stortorget på måndagskvällen och länge gick allt lugnt till. Men polisen fick kallas till platsen när några ungdomar gick in i butiker och vandaliserade inredning. Ungdomarna på bilden var inte inblandade i förstörelsen.

GÄVLE
Protestaktionen från idrottsklubbar och fritidsgårdar urartade till ett stort tumult på Stortorget på måndagskvällen. En äldre kvinna skadades och fick föras till sjukhus när hon kom i vägen för en grupp ungdomar vid en busshållplats intill torget. Kvinnan ramlade omkull i tumultet och fördes i ambulans till sjukhuset sedan hon klagat över smärtor i benet.

Annons
Enligt polisen finns det ingen enskild misstänkt, men polisen har talat med vittnen och händelsen rubriceras som vållande till kroppsskada.
Enligt uppgifter till GD utsattes också några butiker för mindre skadegörelse, när ungdomar förstörde skyltar och hyllor.
- Det är jättetråkigt. Det här får ju motsatt effekt mot vad vi tänkt oss, säger Lars Hall, fritidsledare på fritidsgården Helges, som fick förmana ungdomarna att stanna ute på torget och att hålla sig lugna.
- Det är inte polisen eller butiksägarna som ni ska protestera mot, sa Lars Hall.
Aktionen riktade sig mot de planerade nedskärningarna i kommunen, som drabbar fritidsgårdar och idrottsföreningar. Ungdomarna hade uppmanats att komma till torget under eftermiddagen för att visa vad de tycker om nedskärningarna.
Lars Hall är själv mycket kritisk till förslagen, som han tror kommer att kosta kommunen stora pengar på annat sätt. Nu urartade protesten den här gången och han fick uppmana ungdomarna att komma tillbaka till Stortorget i dag, tisdag, och delta i den manifestation som planerats då.
Men alla hörsammade inte den uppmaningen. Även sedan polisen dykt upp fortsatte protesterna och en grupp ungdomar tågade ner till det pågående kommunfullmäktigesammanträdet och kastade ägg mot huset.

SVEN-OLOF EKMAN

Mer läsning

Annons