Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot indragna X2000

/

SJ har ersatt de X2000-tåg som går inlandsvägen till Östersund med Reginatåg. Beslutet vållar protester från Region Gävleborg som just dragit igång en kampanj för att få fler att välja tåget.

Annons

De tåg som berörs är avgångar en gång per dag i vardera riktningen mellan Östersund och Stockholm. De X2000-tåg som går till Östersund via Sundsvall berörs inte utan bara de tåg som går via Bollnäs och Ljusdal.

Indragningen är tillfällig, enligt SJ, och beror på att man just nu går igenom alla X2000-tåg och reparerar fel. Under förra året försämrades punktligheten för X2000-tågen kraftigt och det är dessa problem SJ nu ska åtgärda.

Kommunerna i södra Norrland har gått samman i en kampanj för att öka tågresandet och man oroas nu för att SJ:s indragna X2000-tåg ska få motsatt effekt.

Det som upprört ledningen för Region Gävleborg och landstinget i Jämtland är att X2000-tågen ska ersättas med Reginatåg under reparationstiden. I ett brev till riksdagens trafikutskott skriver de att komforten är väsentligt sämre på Reginatågen och att dessa inte är anpassade för så långa sträckor som från Östersund till Stockholm. De kräver i stället att X2000-tågen ska ersättas med X40-tåg, så kallade ”dubbeldäckare”:

Men SJ ser ingen möjlighet att tillgodose detta krav.

– De förare som kör sträckan mellan Östersund och Stockholm har ingen utbildning på att köra X40-tåg, säger Johan Ingerö, presskommunikatör på SJ.

Mer läsning

Annons